w

Anna Lewandowska robi nietypową zupę pomidorową. Ten składnik wydobywa najlepszy smak

Pomidorowa z niedzielnego rosołu to klasyk, ale pomidorowa z… krewetkami? Anna Lewandowska nie boi się eksperymentów w kuchni i łamie przyjęte zasady.

Delikatna zupa pomidorowa to klasyk w polskich domach. Uwielbiamy jej subtelny smak i łatwość przygotowania. Jeśli klasyczna pomidorówka wypadła z twoich łask, może skusisz się na taką z dodatkiem krewetek?
Sponsorowane
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny.
  • Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelita (możesz użyć już gotowych mrożonych). Następnie podsmaż je na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec skrop cytryną i odstaw do wystudzenia.
  • W garnku podsmaż pokrojony czosnek, cebulę, seler, liść laurowy. Dodaj odcedzone nerkowce i zalej wszystko wodą, dodaj przecier i podduś. Wlej mleko roślinne, koncentrat pomidorowy, bulion i sól.
  • Wyjmij liścia laurowego i zacznij gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, po tym czasie zblenduj zupę i wrzuć do niej krewetki. Możesz wszystko przyozdobić listkami bazylii.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa pomidorowa
Na porcję przypada:
Kalorie
1223
Tłuszcze
 
71.5
g
110
%
Węglowodany
 
73.5
g
25
%
Błonnik
 
11
g
46
%
Białka
 
85.8
g
172
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.