Spis treści
Kopytka to znane kluski, które robi się przy użyciu ziemniaków, mąki i jajek. Ania Lewandowska znana jest z dietetycznych wersji popularnych dań. Kiedy robi kopytka, dodaje do nich dynię, której pełno każdej jesieni.
Dyni nie należy się bać, ma łagodny smak, więc często „wtapia” się w smaki innych produktów. Jeśli dodamy purée do kopytek, będą miały wyjątkowy, intensywnie pomarańczowy kolor a nasze danie wzbogaci się o beta-karoten. Jesień to czas zachorowań, więc dodatkowa porcja witaminy C nie zaszkodzi. Zachęcamy do przemycania dyni w swoich daniach, Ania Lewandowska daje nam pomysł na ciekawy obiad z użyciem kopytek.
Kopytka Ani Lewandowskiej
Sposób przygotowania
- Dynię umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut aż dynia zmięknie. Po tym czasie zblenduj warzywo i podsmaż, by część wody odparowała. Odstaw dynię do wystygnięcia.
- Do miski wrzuć ugotowane i zgniecione ziemniaki, przestudzone purée, jajko i przesianą mąkę. Całość zagnieć i uformuj cienkie wałki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć kopytka do wrzątku. Gotuj przez 3 minuty, aż znajdą się na powierzchni.
Składniki
na porcja
- 300 g dyniowe purée
- 500 g ziemniaki (ugotowane )
- 1/2 szklanka mąka
- 2 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Porady o przepisy Ani Lewandowskiej
Sernik Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Palce lizać
Przepis na lekkie gołąbki Anny Lewandowskiej. Bez piekarnika
Jak zrobić puree ziemniaczane w lżejszej formie? Lewandowska podpowiada
Ania Lewandowska robi kopytka z użyciem dwóch warzyw
Pączki Anny Lewandowskiej. Tłusty Czwartek w lekkim wydaniu!
Wiemy, jak zrobić magiczny rosół Anny Lewandowskiej
Jajecznica Anny Lewandowskiej z mnóstwem składników w środku. Czy to nie przesada?
Szarlotka Anny Lewandowskiej podbija internet! Skrywa nietypowy składnik!
Grillowany indyk Anny Lewandowskiej. Pyszny przepis na majówkę
Zobacz więcej