w

Ania Lewandowska robi kopytka z użyciem dwóch warzyw

Kopytka to znane kluski, które robi się przy użyciu ziemniaków, mąki i jajek. Ania Lewandowska znana jest z dietetycznych wersji popularnych dań. Kiedy robi kopytka, dodaje do nich dynię, której pełno każdej jesieni.

Dyni nie należy się bać, ma łagodny smak, więc często „wtapia” się w smaki innych produktów. Jeśli dodamy purée do kopytek, będą miały wyjątkowy, intensywnie pomarańczowy kolor a nasze danie wzbogaci się o beta-karoten. Jesień to czas zachorowań, więc dodatkowa porcja witaminy C nie zaszkodzi. Zachęcamy do przemycania dyni w swoich daniach, Ania Lewandowska daje nam pomysł na ciekawy obiad z użyciem kopytek.

Szybkie danie z użyciem dyni i ziemniaków "z wczoraj". Do kopytek dodaj usmażoną cebulkę i obiad gotowy.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 10 minuty
kopytka
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dynię umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut aż dynia zmięknie. Po tym czasie zblenduj warzywo i podsmaż, by część wody odparowała. Odstaw dynię do wystygnięcia.
  • Do miski wrzuć ugotowane i zgniecione ziemniaki, przestudzone purée, jajko i przesianą mąkę. Całość zagnieć i uformuj cienkie wałki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć kopytka do wrzątku. Gotuj przez 3 minuty, aż znajdą się na powierzchni.

Składniki

na 3 porcja

Wartości odżywcze Zobacz

Kopytka Ani Lewandowskiej
Na porcję przypada:
Kalorie
314.7
Tłuszcze
 
4.8
g
7
%
Węglowodany
 
59.6
g
20
%
Błonnik
 
5.9
g
25
%
Białka
 
9.8
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *