w ,

Zupa kwaśnieje przez noc? Nie popełniaj tych błędów po raz drugi

Czasami bywa tak, że nasza zupa kwaśnieje w ekstremalnym tempie. Nie myśl, że da się ją jeszcze uratować, zjedzenie takiej potrawy jest po pierwsze nie smaczne, a po drugie grozi zatruciem pokarmowym. Istnieje prosty patent naszych babć, dzięki któremu twoja zupa zachowa świeżość na dłużej.

Co sprawia, że zupa kwaśnieje?

Sponsorowane

Robiąc wieczorem zupę, by mieć gotowy obiad na następny dzień, możemy popełnić kilka błędów, które doprowadzą do skwaśnienia. Najważniejsze są odpowiednie warunki przechowywania — ciepłe miejsce i ciepła zupa, która jest w dodatku nakryta to złe połączenie. Gdy nakrywamy danie pokrywką, odcinamy dopływ powietrza, co przyśpiesza proces fermentacji.

zupa kwaśnieje
Mariha-kitchen/Getty Images

Wypróbuj te sposoby jeśli Twoja zupa kwaśnieje

Wymiana pokrywki

Zacznijmy od nakrycia. Wymień nakrywkę do garnka, na zwykłą materiałową ścierkę. Dzięki niej zapewnimy swobodny dostęp powietrza do potrawy oraz osłonimy przed drobinkami kurzu lub muszkami. Zupa powinna znajdować się w lodówce, gdzie niska temperatura spowolni psucie się zupy.

Sponsorowane

Świeże produkty

Zupa może się szybciej zepsuć, jeśli jakiś produkt jest nieświeży. Przed gotowaniem obiadu, sprawdź, w jakim stanie są warzywa i mięso. Nie może być żadnych zwiędłych końcówek czy oślizgłego mięsa.

Czyste naczynia i narzędzia

Brudny garnek czy niedomyta chochla mają istotne znaczenie i mogą powodować szybsze procesy fermentacji. Mimo że odrobina tłuszczu na chochli wydaje się nieważna, może siać ferment w garnku. Zawsze używaj czystych narzędzi, nieważne czy gotujesz zupę, czy kroisz warzywa na desce.

zupa kwaśnieje
Photography By Tonelson, Getty Images

Mrożenie

Jeśli wiesz, że nie zjesz całego garnka zupy. Możesz ją zamrozić, ale musi być ona pozbawiona takich produktów jak śmietana, ryż, jajka, czy makaron. W sklepie znajdziesz odpowiednie woreczki do mrożenia płynów. Możesz ją przechowywać maksymalnie 4 tygodnie.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli