w ,

Zupa skisła przez noc? Nie popełniaj tych błędów po raz drugi

Sponsorowane

Czasami bywa tak, że nasza zupa kwaśnieje w ekstremalnym tempie. Nie myśl, że da się ją jeszcze uratować, zjedzenie takiej potrawy jest po pierwsze nie smaczne, a po drugie grozi zatruciem pokarmowym. Istnieje prosty patent naszych babć, dzięki któremu twoja zupa zachowa świeżość na dłużej.

Co sprawia, że zupa kwaśnieje?

Robiąc wieczorem zupę, by mieć gotowy obiad na następny dzień, możemy popełnić kilka błędów, które doprowadzą do skwaśnienia. Najważniejsze są odpowiednie warunki przechowywania — ciepłe miejsce i ciepła zupa, która jest w dodatku nakryta to złe połączenie. Gdy nakrywamy danie pokrywką, odcinamy dopływ powietrza, co przyśpiesza proces psucia się potrawy.

Mariha-kitchen/Getty Images
Sponsorowane

Wypróbuj te sposoby!

Zacznijmy od nakrycia. Wymień nakrywkę do garnka, na zwykłą materiałową ścierkę. Dzięki niej zapewnimy swobodny dostęp powietrza do potrawy oraz osłonimy przed drobinkami kurzu lub muszkami. Zupa powinna znajdować się w lodówce, gdzie niska temperatura spowolni psucie się zupy.

Zupa może się szybciej zepsuć, jeśli jakiś produkt jest nieświeży. Przed gotowaniem obiadu, sprawdź, czy wszystkie warzywa i mięso.

Brudny garnek czy niedomyta chochla mają istotne znaczenie i mogą powodować szybsze procesy fermentacji.

Jeśli wiesz, że nie zjesz całego garnka zupy. Możesz ją zamrozić, ale musi być ona pozbawiona takich produktów jak śmietana, ryż, jajka, czy makaron. W sklepie znajdziesz odpowiednie woreczki do mrożenia płynów. Możesz ją przechowywać maksymalnie 4 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.