Spis treści
Czasami bywa tak, że nasza zupa kwaśnieje w ekstremalnym tempie. Nie myśl, że da się ją jeszcze uratować, zjedzenie takiej potrawy jest po pierwsze nie smaczne, a po drugie grozi zatruciem pokarmowym. Istnieje prosty patent naszych babć, dzięki któremu twoja zupa zachowa świeżość na dłużej.
Co sprawia, że zupa kwaśnieje?
Robiąc wieczorem zupę, by mieć gotowy obiad na następny dzień, możemy popełnić kilka błędów, które doprowadzą do skwaśnienia. Najważniejsze są odpowiednie warunki przechowywania — ciepłe miejsce i ciepła zupa, która jest w dodatku nakryta to złe połączenie. Gdy nakrywamy danie pokrywką, odcinamy dopływ powietrza, co przyśpiesza proces fermentacji.

Wypróbuj te sposoby jeśli Twoja zupa kwaśnieje
Wymiana pokrywki
Zacznijmy od nakrycia. Wymień nakrywkę do garnka, na zwykłą materiałową ścierkę. Dzięki niej zapewnimy swobodny dostęp powietrza do potrawy oraz osłonimy przed drobinkami kurzu lub muszkami. Zupa powinna znajdować się w lodówce, gdzie niska temperatura spowolni psucie się zupy.
Świeże produkty
Zupa może się szybciej zepsuć, jeśli jakiś produkt jest nieświeży. Przed gotowaniem obiadu, sprawdź, w jakim stanie są warzywa i mięso. Nie może być żadnych zwiędłych końcówek czy oślizgłego mięsa.
Czyste naczynia i narzędzia
Brudny garnek czy niedomyta chochla mają istotne znaczenie i mogą powodować szybsze procesy fermentacji. Mimo że odrobina tłuszczu na chochli wydaje się nieważna, może siać ferment w garnku. Zawsze używaj czystych narzędzi, nieważne czy gotujesz zupę, czy kroisz warzywa na desce.

Mrożenie
Jeśli wiesz, że nie zjesz całego garnka zupy. Możesz ją zamrozić, ale musi być ona pozbawiona takich produktów jak śmietana, ryż, jajka, czy makaron. W sklepie znajdziesz odpowiednie woreczki do mrożenia płynów. Możesz ją przechowywać maksymalnie 4 tygodnie.
Konserwacja i przechowywanie żywności
Ile można trzymać jedzenie w zamrażarce? O wiele krócej, niż Ci się wydaje
Czy można mrozić ser żółty? Tak, ale jest jeden warunek
Marchew marnieje w twojej piwnicy? Sprawdź jak ją przechowywać
Foremka na kostki lodu ma duży potencjał. Jak go wykorzystać?
Herbata brzozowa z młodych liści. Regularne picie czyni cuda
Jak przechowywać truskawki bez zamrażania? Mamy na to sposób
Nigdy nie rób rosołu w trakcie burzy! Skwaśnieje raz, dwa
Udane przetwory. Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia?
Uważaj na ten błąd przy kiszeniu ogórków. Woda, której używasz ma znaczenie
Zobacz więcej