w

Zupa pomidorowa wyszła za kwaśna? Wiemy, jak ją uratować

zupa pomidorowa
teine, Getty Images

Niby zupa pomidorowa nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, aby ją ugotować. Co jednak zrobić, kiedy wyjdzie zbyt kwaśna? Z nami rozwiążesz ten problem w mgnieniu oka!

Chyba zgodzisz się ze mną od razu, że domowa pomidorówka to prawdziwy klasyk. W każdym polskim domu pojawia się chociaż raz na rodzinnym obiedzie. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę jej pyszny smak.

Sponsorowane

Na pozór mogłoby się wydawać, że przepis na zupę na bazie pomidorów jest również bardzo prosty w przygotowaniu i nie da się go zepsuć. W praktyce jednak wygląda to zupełnie inaczej. Bo co na przykład zrobić, kiedy domowa pomidorowa wyjdzie za kwaśna? Jak uratować jej smak? I czy w ogóle istnieje taka możliwość?

Co zrobić, aby zupa pomidorowa nie była zbyt kwaśna?

Dlaczego zupa na bazie pomidorów może wyjść zbyt kwaśna? Główną przyczyną tego stanu rzeczy są pomidory, z których przygotowujemy smaczny obiad. Jeśli użyta odmiana jest kwaśna, to i smak naszej zupy będzie właśnie tym się charakteryzował.

Mam jednak i dobrą wiadomość. Nawet jeśli zupa wyjdzie zbyt kwaśna, można jeszcze ją uratować. I to w bardzo prosty sposób. Wszystko, co musisz zrobić w takim wypadku, to dodać do gotującej się zupy sodę oczyszczoną. I wystarczy już szczypta, aby uzyskać zadawalające efekty.

Sponsorowane

Jak to działa? Otóż niepozorna soda oczyszczona, którą na pewno masz w kuchennej szafce, charakteryzuje się odczynem zasadowym. Tym samym będzie idealnym rozwiązaniem na skuteczne odkwaszenie gotowanej zupy. To jednak nie koniec dobrych wiadomość. Warto również dodać, że soda oczyszczona ma neutralny smak, a co za tym idzie, nie zepsuje smaku pomidorówki. W ogóle nie będzie wyczuwalna.

I to wszystko! Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby za każdym razem cieszyć się wyjątkowym smakiem zupy pomidorowej. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie zapytała z czym Ty serwujesz zupę na bazie pomidorów. Z makaronem czy ryżem?

  • Miniatura:
  • teine, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani