Myślisz, że o pieczarkowej wiesz już wszystko? Zaraz to zmienimy i przekonamy Cię, że zupa pieczarkowa nie potrzebuje śmietany.
Nie ma chyba domu w naszym kraju, w którym chociażby raz nie pojawiła się przepyszna zupa z pieczarkami w roli głównej. I nie ma w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę, że można zrobić ją z prostych i łatwo dostępnych składników. Co więcej, jej smak jest niepowtarzalny. Chyba zgodzisz się ze mną?
Ty również na pewno masz w swoich zbiorach z przepisami sprawdzoną recepturę na zupę pieczarkową. Dziś jednak chciałabym namówić Cię do małej modyfikacji. Dlaczego? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym i serkiem
Na pewno do tej pory robiłaś zupę pieczarkową z dodatkiem śmietany. Jak się jednak okazuje można ją zastąpić ciekawym duetem. Przy kolejnym gotowaniu zupy pieczarkowej, użyj mleko kokosowe i serek śmietankowy. Dzięki tej kombinacji skutecznie zabielisz swoją zupę.
Co więcej, wpłyniesz pozytywnie na jej smak i konsystencję. Obecność obu składników sprawi, że zupa z grzybami będzie idealnie kremowa. A jej smak… Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Zresztą przekonaj się sama i jeszcze dziś przygotuj zupę pieczarkową z dodatkiem mleka kokosowego i serka śmietankowego.

Skoro już wiesz, jakie składniki warto dodać do zupy pieczarkowej, czas wyjaśnić kiedy je dodać. Otóż oba produkty dodajemy pod sam koniec gotowania, podobnie jak w przypadku śmietany. Najpierw do gotującej się zupy dodajemy 40 g serka śmietankowego. Na koniec dodajemy 1,5 szklanki mleka kokosowego. I to wszystko!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na podkręcenie zupy pieczarkowej. Wypróbujesz go w swojej kuchni?