Mega puszyste ciasto drożdżowe to marzenie każdego kucharza. I tak się składa, że wiemy, jak je zrobić. Chodzi o jedną, bardzo ważną czynność.
Niezależnie od tego czy stawiasz w kuchni dopiero swoje pierwsze kroki, czy też spędziłaś w niej połowę swojego życia, dzisiejszy patent na pewno Ci się przyda. Jest to mega prosta, a zarazem skuteczna metoda, która pozwoli Ci uzyskać niesamowite efekty.
Jeśli ją wykorzystasz, masz 100% gwarancję, że domowej roboty ciasto na bazie drożdży będzie mięciutkie i puszyste jak chmurka. Praca z takim ciastem to czysta przyjemność. A kiedy już je upieczesz i wyjmiesz z piekarnika… No po prostu bajka!
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe wyszło idealnie puszyste?
Aby przygotowane ciasto na bazie drożdży pięknie wyrosło, musimy zadbać nie tylko o składniki, ale i o odpowiednią technikę. O zasadzie tej pamiętały nasze Babcie, które miały niezawodny patent na sprawdzone i mega puszyste ciasto. Co takiego robiły?
Jeśli robiłaś choć raz w swoim życiu domową wersję ciasta drożdżowego, z pewnością wiesz, że kluczową rolę przy tym przepisie ma odpowiednia temperatura. Ciasto na bazie drożdży potrzebuje przede wszystkim ciepła. I nie wystarczy, że dodasz do składników podgrzane mleko i odstawisz gotową mieszankę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Podczas wyrabiania ciasta używamy własnych dłoni. I to właśnie one są tu kluczowe. Zanim zaczniesz wyrabiać naszą mieszankę, ogrzej swoje dłonie. Nasze Babcie, zanim zabierały się za wyrabianie ciasta, ogrzewały ręce nad kuchenką kaflową. My możemy zrobić to przy pomocy domowego grzejnika.
Dzięki tej prostej sztuczce, nie tylko szybciej wyrobisz idealną mieszankę, ale też wpłyniesz pozytywnie na stopień jej puszystości. Będzie wręcz mega puszysta! A takie wypieki są w końcu najlepsze, więc naprawdę warto wprowadzić małą modyfikację jeszcze dziś.
Zobacz także: „Nie ruszać tego mięsa, pamiętajcie” – porada Magdy Gessler jest dość nietypowa. Sprawdź jej metodę na soczyste mięso!
Jeden komentarz