w

Rosół będzie zawsze złocisty, jeśli użyjesz tego składnika

Złocisty rosół nie będzie jedynie marzeniem. W poszukiwaniu rozwiązania tego problemu znaleźliśmy kilka trików, które są skuteczne poradzą sobie z bladym rosołem.

Masz dość bladego rosołu, który wygląda nie apetycznie? Mamy na to sposób! Wystarczy kilka składników, które zniwelują problem.

Sponsorowane

Złoty wywar

W tym wypadku mięso ma duże znaczenie, czym lepszej jakości kura tym rosół będzie smaczniejszy. Jeśli masz możliwość, kup kurczaka od lokalnego rolnika, niż tego z supermarketu. Jeśli chcesz wzbogacić jego kolor, warto dodać kawałek wołowego mięsa.

Koleją ważną kwestią są przyprawy. Kurkuma oraz szafran mają mocny kolor, wystarczy szczypta, by nasycić kolor zupy. Istnieje też sposób z użyciem odrobiny karmelu, jednak musimy pamiętać, że to mocno osłodzi naszą zupę.

Karl Solano/Pexels

Pamiętajmy że rosół to przede wszystkim smak, dlatego warto pamiętać o paru prostych zasadach w trakcie gotowania.

Sponsorowane
  • mięso wrzucamy do zimnej wody i stopniowo gotujemy. Nigdy nie używaj wrzątku!
  • sól dodajemy pod koniec gotowania.
  • zawszę gotuj rosół na małym ogniu, mięso potrzebuje czasu na uwolnienie smaku.
  • zbieraj szumowiny, które osadzają się na powierzchni rosołu.
  • używaj dobrych składników, bo to one w dużej mierze gwarantują sukces!

Dzięki tym wskazówkom twoje danie będzie idealne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli