w

Zamiennik masła w wypiekach. Bogata lista substytutów

Zamiennik masła w wypiekach jest możliwy, jeśli odpowiednio dobierzemy proporcje innego tłuszczu. Smak nie będzie się różnił, a sama struktura pozostanie taka sama, jak by było w przypadku oryginalnego przepisu.

Chwila nieuwagi w sklepie może skutkować niekompletnymi zakupami, a co za tym idzie brakiem ważnego składnika. Dziś zajmiemy się masłem, a konkretnie jego zamiennikami, gdy zastanie nas awaryjna sytuacja. Ciasto bez tłuszczu jest suche i traci swoje właściwości, więc nie możemy go pominąć w przepisie. Jeśli akurat skończyło się wam masło — nie panikuj, poradzimy sobie z tą sytuacją!

Sponsorowane

Zamiennik masła w wypiekach jest na wyciągnięcie ręki

Przy pieczeniu ciast możesz użyć zamiennie z masłem oleju roślinnego. Jest to również sposób na uniknięcie laktozy, która uczula wiele osób.

Lista dobrych tłuszczy

  • olej rzepakowy, kokosowy, z winogron, orzechowy, lniany
  • margaryna roślinna
  • awokado
  • mus z bardzo dojrzałych bananów

Jakie proporcje stosować

Sponsorowane

Na 100 g masła przypada 4 łyżki płynnego oleju. Jeśli chodzi o awokado i banany, jedna łyżka jest równoznaczna z łyżką masła. Warto wspomnieć, że ten zamiennik nie nada się do każdego rodzaju wypieków, ze względu na smak. Jeśli chcesz zatuszować smak awokado, dodaj go do ciast z kakao.

Zamiennik masła w wypiekach
Sarsmis/Getty Images Pro

Niepopularnym sposobem jest dodawanie smalcu do słonych wypieków, można go mieszać z margaryną lub olejem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli