Spis treści
Zamiennik masła w wypiekach jest możliwy, jeśli odpowiednio dobierzemy proporcje innego tłuszczu. Smak nie będzie się różnił, a sama struktura pozostanie taka sama, jak by było w przypadku oryginalnego przepisu.
Chwila nieuwagi w sklepie może skutkować niekompletnymi zakupami, a co za tym idzie brakiem ważnego składnika. Dziś zajmiemy się masłem, a konkretnie jego zamiennikami, gdy zastanie nas awaryjna sytuacja. Ciasto bez tłuszczu jest suche i traci swoje właściwości, więc nie możemy go pominąć w przepisie. Jeśli akurat skończyło się wam masło — nie panikuj, poradzimy sobie z tą sytuacją!
Zamiennik masła w wypiekach jest na wyciągnięcie ręki
Przy pieczeniu ciast możesz użyć zamiennie z masłem oleju roślinnego. Jest to również sposób na uniknięcie laktozy, która uczula wiele osób.
Lista dobrych tłuszczy
- olej rzepakowy, kokosowy, z winogron, orzechowy, lniany
- margaryna roślinna
- awokado
- mus z bardzo dojrzałych bananów
Jakie proporcje stosować
Na 100 g masła przypada 4 łyżki płynnego oleju. Jeśli chodzi o awokado i banany, jedna łyżka jest równoznaczna z łyżką masła. Warto wspomnieć, że ten zamiennik nie nada się do każdego rodzaju wypieków, ze względu na smak. Jeśli chcesz zatuszować smak awokado, dodaj go do ciast z kakao.

Niepopularnym sposobem jest dodawanie smalcu do słonych wypieków, można go mieszać z margaryną lub olejem.
Podstawy gotowania, które musisz znać
Gessler wyjawia, na co zwrócić uwagę, gdy robimy placki na krokiety. Mały błąd a psuje całe danie
Gotowanie makaronu od podstaw. O czym należy pamiętać?
Jakie ogórki do mizerii są najlepsze? To klucz do sukcesu
Konfitura z płatków róży z zeszytu babci Zosi. Jest najlepsza
Ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia. Chrupiące i orzeźwiające
Czy pieczarki trzeba obierać? Poznaj odpowiedź na to nurtujące pytanie
Od której strony obierać ogórka? Jak zrobisz to źle, będzie gorzki
Makłowicz robi naleśniki na maślance. Są puszyste jak chmurka
Tortilla
Zobacz więcej