w ,

Zalewanie brudnej patelni wodą to zły pomysł

patelni

Czasami powstrzymanie się od mycia patelni to dobry pomysł. Ciepły metal nie lubi nagłej zmiany temperatury. Może to doprowadzić do wypaczenia naczynia, a skutkiem tego będzie krzywe dno i problem ze smażeniem żywności. To nie wszystko, zimny metal równie mocno nie lubi wody!

Dobrze użytkowana patelnia może służyć nam latami, niestety przez złe użytkowanie i brak zachowania zasad musimy ją często wymieniać. Jednym z podstawowych błędów to zalewanie naczynia wodą na długi czas.

Sponsorowane

Zasada, by nie łączyć gorącej patelni i zimnej wody jest powszechnie znana. W ten sposób metal może się odkształcić i stracić swoje właściwości. Nierówne dno spowoduje złe nagrzewanie metalu, a to prosta droga do przypalenia.

naczynia w zlewie/canva

To nie koniec ostrzeżeń z użyciem wody. Zalewanie zimnej patelni wodą to też zły pomysł, może to sprzyjać korozji. Największym ryzykiem są obaczone żeliwne patelnie, ale dotyczy to również innych materiałów.

Jeśli coś przywarło do patelni, zalej ZIMNĄ patelnię na kilka minut, jednak pod żadnym pozorem nie pozostawiaj jej na całą noc. Najlepiej otrzeć mokrą patelnię i nie dać jej wysychać samodzielnie.

Korozji mogą ulec inne naczynia czy sztućce, więc nie warto ich długo moczyć, najlepiej osuszyć je ściereczką po myciu. Woda z resztkami jedzenia to raj dla bakterii i drobnoustrojów. Jeśli chcesz, by twój zlew nie był bombą biologiczną, unikaj maczania naczyń w wodzie.

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli