Zagęszczona zupa ma aksamitną konsystencję i z reguły o wiele lepszy smak. Tradycyjnie używamy trzech produktów: śmietany, mąki lub zasmażki. Czy da się zastąpić te produkty? Zaraz zrobimy przegląd twojej kuchni i odkryjemy, co jeszcze możesz wykorzystać do zabielenia zupy.
Hartowana śmietana i zasmażka to nie jedyna opcja, jaką posiadasz w kuchni. Zasmażka jest ciężko strawna, a nabiał w najprostszej formie nie każdemu służy.
Skutecznym zamiennikiem będą sery w różnej postaci. Od topionych, po pleśniowe, a na szczególne wyróżnienie zasługuje ser mascarpone, który nada daniu pysznej kremowej konsystencji. Proponujemy go użyć przy zupie ogórkowej czy pomidorowej. Sery pleśniowe podkreślą zupę z kalafiorem, brokułem i porem.

Sery trzeba traktować w podobny sposób co śmietana, wpierw musimy je zahartować niewielką ilością ciepłego wywaru lub wody.
Roślinne zagęszczacze
Jeśli unikasz produktów od zwierzęcych, możesz dodać do zupy ugotowane ziemniaki. Zawarta w nich skrobia rozpuści się i sprawi, że konsystencja będzie bardziej zwarta.
Jeśli nasza zupa ma w sobie dużo płynu, możesz pokusić się o ugotowanie w niej makaronu, ryżu lub soczewicy, te składniki skutecznie wchłoną nadmiar płynu w zupie. Gotuj je tyle, ile wskazuje producent na opakowaniu.