w

Zagęszczanie zupy bez mąki i śmietany. Wypróbuj te produkty

Zagęszczona zupa ma aksamitną konsystencję i z reguły o wiele lepszy smak. Tradycyjnie używamy trzech produktów: śmietany, mąki lub zasmażki. Czy da się zastąpić te produkty? Zaraz zrobimy przegląd twojej kuchni i odkryjemy, co jeszcze możesz wykorzystać do zabielenia zupy.

Hartowana śmietana i zasmażka to nie jedyna opcja, jaką posiadasz w kuchni. Zasmażka jest ciężko strawna, a nabiał w najprostszej formie nie każdemu służy.

Skutecznym zamiennikiem będą sery w różnej postaci. Od topionych, po pleśniowe, a na szczególne wyróżnienie zasługuje ser mascarpone, który nada daniu pysznej kremowej konsystencji. Proponujemy go użyć przy zupie ogórkowej czy pomidorowej. Sery pleśniowe podkreślą zupę z kalafiorem, brokułem i porem.

fotokris/Getty Images

Sery trzeba traktować w podobny sposób co śmietana, wpierw musimy je zahartować niewielką ilością ciepłego wywaru lub wody.

Roślinne zagęszczacze

Jeśli unikasz produktów od zwierzęcych, możesz dodać do zupy ugotowane ziemniaki. Zawarta w nich skrobia rozpuści się i sprawi, że konsystencja będzie bardziej zwarta.

Jeśli nasza zupa ma w sobie dużo płynu, możesz pokusić się o ugotowanie w niej makaronu, ryżu lub soczewicy, te składniki skutecznie wchłoną nadmiar płynu w zupie. Gotuj je tyle, ile wskazuje producent na opakowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli