Spis treści
Zupa pomidorowa to klasyk w polskich domach, najczęściej podawana na początku tygodnia, gdyż wiele osób robi ją z niedzielnego rosołu. Niektóre osoby wolą, gdy ich zupa ma nieco bardziej gęstą konsystencję, lecz nie chcą lub nie mogą używać mąki do zagęszczenia. Co w takiej sytuacji zrobić? Mamy na to sposób!
Za rzadka zupa pomidorowa? Wypróbuj trik z podsmażonym koncentratem pomidorowym! Jest on znacznie lepszy od zagęszczania mąką, która dodaje mnóstwa kalorii naszemu daniu. Jest to ważne dla osób, które ściśle przestrzegają diety ze względu na choroby, lub dbają o linie i uprawiają sport.
Zupa pomidorowa jest znana w każdym domu, jednak wszyscy mają trochę inną interpretację jej przygotowania. Jedni robią ją na rosole, inny na kawałkach mięsa. Są przepisy, gdzie wykorzystuje się pieczone pomidorki, a podajemy ją z kluskami lub ryżem. Ile domów tyle przepisów.

Do przygotowania dania potrzebujemy koncentratu pomidorowego, który ma za zadanie dodać mnóstwo smaku i zagęścić zupę w odpowiedni sposób, bez użycia zawiesiny z mąki. Jeśli dodamy odpowiednią ilość tego składnika, zupa będzie idealnie aksamitna.
Koncentrat należy dobrze przygotować
Koncentrat pomidorowy należy podsmażyć na patelni, a następnie dodać odrobinę zupy z garnka. Całość mieszamy i delikatnie smażymy, a następnie dodajemy całość do zupy. Rzadka zupa pomidorowa zagęści się w mgnieniu oka. Mąka potrafi rozwarstwić danie, a przecier jeszcze bardziej je połączy. Ponadto taka zupa będzie mniej kaloryczna i bogata w węglowodany, co jest dużym plusem.
Czym się kierować przy wyborze koncentratu?

Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę to zawartość warzyw w składzie. Najlepsze to te z 100% ilością. Jeśli przecier ma w sobie kilkanaście składników, należy go omijać szerokim łukiem. Minimalna dopuszczalna ilość pomidorów w produkcie to 30%, jednak warto szukać lepszych opcji na sklepowych półkach.
Zobacz, jak samodzielnie przygotować koncentrat pomidorowy z trzech składników — przepis znajdziesz tutaj.