w

Wyrzucasz do kosza obierki po pieczarkach? To duży błąd

obierki po pieczarkach
vinicef, Getty Images

Do niedawna bez zastanowienia wyrzucałam obierki po pieczarkach do śmieci. Jeśli robiłaś podobnie, ten wpis powstał z myślą o Tobie. Już za moment dowiesz się, jak wielki potencjał drzemie w tych na pozór niepotrzebnych resztkach.

Nic nie irytuje mnie równie mocno, jak marnowanie żywności. Dlatego też staram się tak układać tygodniowe menu, aby każdego dnia wykorzystać w 100% zgromadzone produkty. Przez całym czas byłam przekonana, że jestem w tym naprawdę dobra. Wszystko jednak zmieniło się podczas ostatniej wizyty mojej teściowej.

Sponsorowane

Na obiad planowałam makaron z sosem szpinakowo-pieczarkowym i moja teściowa przyszła właśnie w momencie, kiedy obierałam pieczarki. Robię to za każdym razem, choć wiem, że jest sporo osób, które używają pieczarek w całości, po dokładnym umyciu. Ale wracając do mojej historii, po obraniu pieczarek jak zwykle chciałam wyrzucić obierki do kosza na śmieci. Moja teściowa powiedziała jednak, żebym tego nie robiła i wyjaśniła mi, jak w szybki i prosty sposób można wykorzystać je w kuchni.

Początkowo wydawało mi się to czystym szaleństwem. Bo co można zrobić z obierkami z pieczarek? Jednak słysząc jej argumenty, w końcu sama przyznałam jej rację. I wiem jedno, już nigdy więcej ich nie wyrzucę. Ty też tego nie zrobisz po przeczytaniu tego artykułu!

Obierki po pieczarkach – co z nich zrobić?

Jak się okazuje, możliwości jest naprawdę cała masa. Po pierwsze, na bazie obierek po grzybach można przygotować domowy bulion. W takiej postaci może stać się aromatyczną bazą wielu zup oraz dań z sosami – jak chociażby tych z dodatkiem makaronu czy ryżu.

Sponsorowane

Obierki po pieczarkach można także podsmażyć na maśle, doprawić do smaku i dodać jako składnik do wielu dań. Na pozór niepotrzebne obierki można również dodać do zapiekanki lub farszu m.in. do krokietów lub gołąbków. A także wrzucić do rosołu w małej ilości, nadając mu niesamowitego aromatu.

Obierki po pieczarkach/źródło: MarekUsz, Getty Images

Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Dlatego warto wykorzystać potencjał obierek po pieczarkach w pełni. Zgadzasz się ze mną?

Zobacz także: Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Wyjdzie jak z cukierni

  • Miniatura:
  • vinicef, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani