w

Wyjeżdżasz na urlop? Umieść monetę w zamrażarce!

Pewnie zastanawiasz się jaki związek ma moneta z zamrażarką? Otóż istnieje prosty trik który uchroni Cię przed zdrowotnymi przykrościami.

Burst/Pexels
Sponsorowane

Pozostawienie domu na długi czas może się wiązać z różnymi awariami pod naszą nieobecność. Pamiętaj by zawsze wyciągać wtyczki z kontaktów i zamknąć wszystkie okna – to zminimalizuje ryzyko pożaru i włamania do twojego domu.

Trik z monetą w zamrażarce to kolejna forma zabezpieczenia się przed przykrą niespodzianką. Została wypromowana przez mieszkańców USA, którzy stosowali ją w czasie huraganów.

Jak przeprowadzić eksperyment z monetą?

  • Wlej do kubka zimną wodę
  • Wstaw naczynie do zamrażarki i poczekaj aż woda zamarznie
  • Wyjmij kubek i połóż monetę na wierzchu
  • Wstaw ponownie do zamrażarki i tam go pozostaw

Jaki to ma sens?

Sponsorowane

Załóżmy że wybierasz się na dwutygodniowy urlop. Kiedy Cię nie ma, w twojej okolicy szaleje gwałtowna burza, która odcina dopływ prądu do całego osiedla. Jeśli tak się stanie, jedzenie w twojej zamrażarce może się rozmrozić i popsuć. Wielokrotne zamrażanie i rozmrażanie powoduje rozwój salmonelli, która jest groźną bakterią. Wracając z urlopu nie wiesz, czy twoje jedzenie było cały czas zmrożone i zabezpieczone. Kubek z wodą i monetą prawdę Ci powie!

hutchyb/Getty Images Signature

Skąd wiemy, że zamrażarka była wyłączona?

Jeżeli moneta znajduję się na wierzchniej warstwie zamrożonej wody, to znaczy, że wszystko jest w porządku. W przeciwnym przypadku gdy moneta jest na dnie kubka, należy wyrzucić wszystkie produkty!

Jeśli moneta zatrzymała się na środku kubka, to znak, że zamrażarka uległa rozmrożeniu na krótki czas i należy uważać, gdyż mięso jest delikatnym produktem, który mógł się popsuć. Dla bezpieczeństwa warto je wyrzucić.

Trik z monetą jest mało znany, ale niezwykle przydatny w chwili, gdy nie możemy kontrolować co się dzieje w naszym domu.Pamiętaj, że awaria prądu to rzadki przypadek, ale nie niemożliwy!

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli