w

Wstaw cytrynę do zamrażalnika, a następnie zetrzyj na tarce

Wstaw cytrynę do zamrażalnika
Pixabay

Mrożenie cytryny wydaje się absurdalnym pomysłem, ale kiedy zetrzecie skórkę, odkryjecie, że cenny jest nie tylko sok! Okazuje się, że skórka z cytryny może być znacznie przydatniejsza, niż nam się wydaje!

Owoce cytryny są pozyskiwane głównie dla kwaśnego soku, który ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Poza nim można wykorzystać również skórkę, która dodaje ciekawego aromatu do wypieków czy deserów.

Sponsorowane

Zmrożona cytryna — co z nią zrobić?

skóra z cytryny/ fot. vinicef, Getty Images

Przed zamrożeniem porządnie wyparz i wyszoruj skórkę cytryny. Następnie wstaw ją do zamrażarki na kilka godzin. Zamrożony owoc będzie się dało łatwiej ścierać, a wiórki posłużą jako dodatek do zup, sosów, deserów czy sałatek.

Cenne wartości zamknięte w owocach cytryny

Cytryny to wspaniałe owoce, które mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. To, że są bogate w witaminę C, wie każdy, natomiast czy zdawałaś sobie sprawę, że obniżają nadciśnienie? Innym plusem jest rozjaśnianie przebarwień, które zostają po trądziku. Sok z cytryny jest zasobny w antyoksydanty, a te pozytywnie wpływają na skórę.

Sponsorowane

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Pixabay
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli