Spis treści
Mrożenie cytryny wydaje się absurdalnym pomysłem, ale kiedy zetrzecie skórkę, odkryjecie, że cenny jest nie tylko sok! Okazuje się, że skórka z cytryny może być znacznie przydatniejsza, niż nam się wydaje!
Owoce cytryny są pozyskiwane głównie dla kwaśnego soku, który ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Poza nim można wykorzystać również skórkę, która dodaje ciekawego aromatu do wypieków czy deserów.
Zmrożona cytryna — co z nią zrobić?

Przed zamrożeniem porządnie wyparz i wyszoruj skórkę cytryny. Następnie wstaw ją do zamrażarki na kilka godzin. Zamrożony owoc będzie się dało łatwiej ścierać, a wiórki posłużą jako dodatek do zup, sosów, deserów czy sałatek.
Cenne wartości zamknięte w owocach cytryny
Cytryny to wspaniałe owoce, które mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. To, że są bogate w witaminę C, wie każdy, natomiast czy zdawałaś sobie sprawę, że obniżają nadciśnienie? Innym plusem jest rozjaśnianie przebarwień, które zostają po trądziku. Sok z cytryny jest zasobny w antyoksydanty, a te pozytywnie wpływają na skórę.
Zobacz również: