Spis treści
Blanszowanie orzechów włoskich może się wydawać niepotrzebnym krokiem, ale gwarantujemy, że dzięki temu ruchowi stają się o wiele smaczniejsze. Powodem jest pozbycie się gorzkawej skórki, którą bardzo ciężko obrać, by tym samym nie połamać orzechów.
Orzechy włoskie są cennym źródłem minerałów i zdrowych tłuszczów, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Niestety ich skórka ma gorzki smak, co przeszkadza wielu osobom, przez co rezygnują z jedzenia tych wartościowych orzechów. Można oczywiście ręcznie obrać je ze skórki, ale jest to mozolna praca, gdyż faktura jest chropowata z mnóstwem zagłębień.
Blanszowanie orzechów to popularny zabieg kulinarny, który pozwala w łatwy sposób pozbyć się gorzkiej skórki, przy tym zachowując jędrność i kruchość orzechów. Nie stosuje się go jedynie wobec orzechów, szefowie kuchni traktują nim niektóre warzywa, by łatwiej je obrać.

Blanszowanie orzechów włoskich bez tajemnic
Na początek pozbądź się twardej skorupki orzecha. Następnie wrzuć orzechy do wrzącej wody i pozostaw na 30 sekund. Wyłów orzechy i z łatwością odrywaj skórkę, takie orzechy są już gotowe do spożycia — goryczka nie powinna być wyczuwalna.
Blanszowanie warzyw
Jeśli blanszujesz warzywa, musisz im poświęcić nieco więcej czasu. Wszystko zależy od poziomu twardości warzywa. Jeśli masz do czynienia ze szparagami czy młodą fasolką, trzymasz ja we wrzątku tylko kilka minut. Brokuł czy marchew potrzebują nieco więcej czasu.