w

Blanszowanie orzechów włoskich wpływa na ich smak. Będą o niebo lepsze

Blanszowanie orzechów włoskich
Getty Images Signature

Blanszowanie orzechów włoskich może się wydawać niepotrzebnym krokiem, ale gwarantujemy, że dzięki temu ruchowi stają się o wiele smaczniejsze. Powodem jest pozbycie się gorzkawej skórki, którą bardzo ciężko obrać, by tym samym nie połamać orzechów.

Orzechy włoskie są cennym źródłem minerałów i zdrowych tłuszczów, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Niestety ich skórka ma gorzki smak, co przeszkadza wielu osobom, przez co rezygnują z jedzenia tych wartościowych orzechów. Można oczywiście ręcznie obrać je ze skórki, ale jest to mozolna praca, gdyż faktura jest chropowata z mnóstwem zagłębień.

Blanszowanie orzechów to popularny zabieg kulinarny, który pozwala w łatwy sposób pozbyć się gorzkiej skórki, przy tym zachowując jędrność i kruchość orzechów. Nie stosuje się go jedynie wobec orzechów, szefowie kuchni traktują nim niektóre warzywa, by łatwiej je obrać.

Blanszowanie orzechów włoskich
coffeekai/Getty Images Pro

Blanszowanie orzechów włoskich bez tajemnic

Na początek pozbądź się twardej skorupki orzecha. Następnie wrzuć orzechy do wrzącej wody i pozostaw na 30 sekund. Wyłów orzechy i z łatwością odrywaj skórkę, takie orzechy są już gotowe do spożycia — goryczka nie powinna być wyczuwalna.

Blanszowanie warzyw

Jeśli blanszujesz warzywa, musisz im poświęcić nieco więcej czasu. Wszystko zależy od poziomu twardości warzywa. Jeśli masz do czynienia ze szparagami czy młodą fasolką, trzymasz ja we wrzątku tylko kilka minut. Brokuł czy marchew potrzebują nieco więcej czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli