Klarowny rosół z niewielką ilością tłuszczu to sztuka kuchenna, której wielu uczy się latami. Gdy widzimy ze rosół mętnieje, warto zastosować trik z kostką lodu. Nietypowa sztuczka, uratuje wygląd naszej zupy. Kiedy i jak dodawać lód? Sprawdź!
Pierwsze zaczniemy od złotej zasady przygotowywania rosołu! Mięso potrzebuje czasu na uwolnienie smaku, więc zaleca się mały ogień i powolne, kilkugodzinne gotowanie. Taka procedura zapobiegnie powstawaniu zmętnień. Niestety, czasem mimo starań, zupa staje się mętna, a my szukamy sposobu na uratowanie bulionu.

Wykorzystaj do tego lód! Wrzucenie lodowych fragmentów, pomoże uporać się z tłuszczem w zupie. Kiedy wrzucisz lód, zupa się automatycznie ochłodzi, a tłuszcz zgromadzi się dookoła lodu. W tym momencie możesz się go łatwo pozbyć.
Co jeszcze możemy zrobić?
Gotowanie zimnego mięsa to zbrodnia dla rosołu. Mięso z zamrażarki wytworzy mnóstwo szumowin, które będą niezwykle trudne do usunięcia. Zanim zabierzesz się za przygotowywanie rosołu, ogrzej je do temperatury pokojowej.
Możesz myśleć, że chude mięso będzie lepszy wyborem, niestety nie zawsze tak jest. Tłuszcz to dostarczyciel smaku w naszej zupie, więc znacznie lepiej dodać mięso z niewielką ilością tłuszczu. Gotuj zupę na zimnej wodzie, będzie znacznie bardziej esencjonalna.
Jeden komentarz