w

Woreczek ryżu w lodówce? Genialny trik kuchenny

Sponsorowane

Lodówka to urządzenie niezbędne w każdym domu, utrzymuje świeżość produktów, które źle znoszą wyższe temperatury. Takimi produktami mogą być jajka, mięso czy ser, ale nikt nie pomyślał, żeby trzymać w niej woreczek ryżu! Otóż ten krok ma na celu pewne korzyści…

nmapower/pixabay

Wkładanie ryżu do lodówki to prosty patent, który pozwala zachować tam optymalne warunki. Dzięki tym małym, dyskretnym ziarenkom możemy uniknąć powszechnego i dość dokuczliwego problemu gromadzenia się wilgoci. Dodanie ryżu to prosty, skuteczny i ekologiczny sposób na usunięcie nadmiaru wilgoci z lodówki. Ponadto niweluje również nieprzyjemne zapachy, które mogą powstać w wyniku niewłaściwej konserwacji żywności. Należy jednak pamiętać o regularnej wymianie worka, inaczej sam ryż może powodować nieprzyjemny zapach w lodówce. Jeśli jest spuchnięty, śliski lub mokry, czas go usunąć.

millann/Getty Images Pro
Sponsorowane

Podobną rolę w neutralizowaniu zapachów odgrywa również kawa. Jest to jednak patent znacznie droższy. Kolejną sztuczką jest włożenie do lodówki czystej gąbki do mycia naczyń. Z drugiej strony pozwoli przedłużyć świeżość produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.