w

Wiemy, jak odróżnić pomarańcze bez pestek. Zwróć uwagę na ten szczegół

pomarańcze
PhotoAllel, Getty Images

Pomarańcze to popularne cytrusy, na które aktualnie trwa sezon w naszym kraju. Warto po nie sięgać, ze względu na duże stężenie witaminy C i przepyszny smak. Uporczywą cechą pomarańczy to pestki, których potrafi być naprawdę sporo. Wiemy, jak odróżnić pomarańcze, które nie mają pestek lub jest ich niewielka ilość.

Pomarańcze bez pestek

Sponsorowane

Katarzyna Bosacka to postrach producentów żywności, gdyż nie boi się pokazywać niewygodnej prawy na temat sklepowej żywności. Tym razem nie przyszła nas ostrzec, a dać genialną radę, dotyczącą wyboru pomarańczy w sklepie.

Aby wybrać słodkie pomarańcze bez pestek, nie należy niszczyć owocu. Wygląd zewnętrzny mówi nam wszystko!

Pomarańcze bez pestek mają charakterystyczną bruzdę, taki „pępek” na dole. — Jest to odmiana zwana Naveliną i ta odmiana jest tak skonstruowana, że nie ma pestek 

mówi Katarzyna Bosacka

Pomarańcze z taką bruzdą są zdecydowanie słodsze i nie mają w sobie pestek. Następnym razem, gdy wybierzesz się do sklepu po ulubiony cytrus, spójrz czy zawierają ten element.

pomarańcze
pomarańcze bez pestek/ fot. instagram @katarzynabosacka
Sponsorowane

Na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas kupowania owoców? Ważną sprawą jest kolor pomarańczy, jeśli ta jest słabo wybarwiona, to znak, że będzie kwaśna.

Gruba skórka dookoła owocu informuje o tym, że ma już on trochę czasu i jego wnętrze może być przesuszone. Lepiej wybierać jędrne owoce o cienkiej skórce. Co ciekawe ją też można wykorzystać jako dodatek do ciast i wypieków. Jeśli chcesz jej użyć, to musisz ją porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń ze skórki.

post z instagrama katarzynabosacka

Zobacz inne artykuły z Panią Bosacką:

  • Miniatura:
  • PhotoAllel, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli