w ,

Wiemy, jak długo gotować suszone grzyby do wigilijnych dań

suriya silsaksom, Getty Images Pro

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. I jeśli już zaczęłaś przygotowania świątecznych potraw, mam dla Ciebie cenną wskazówkę. Czy wiesz, jak długo gotować suszone grzyby, aby były idealne pod każdym kątem?

Wieczerza wigilijna to niesamowity czas, kiedy przy jednym stole gromadzi się cała rodzina. Wspólne kolędowanie, niekończące się rozmowy i śmiech, czy w końcu pyszne potrawy – tak właśnie powinien wyglądać ten magiczny wieczór.

Sponsorowane

Jeśli przygotowujesz potrawy wigilijne samodzielnie, a jednocześnie już teraz stresujesz się, czy wszystko się uda – tak jak sobie zaplanowałaś, zatrzymaj się na kilka minut. Dziś postaram się ułatwić Ci świąteczne przygotowania, zdradzając pewien przydatny trik kuchenny.

Jak długo gotować suszone grzyby?

Podstawą wielu dań wigilijnych są suszone grzyby. Wykorzystujemy je zarówno do farszu na pierogi i uszka, do zupy grzybowej, czy w końcu do grzybowego sosu. I pisałam Ci już o tym, jak powinien wyglądać sam proces moczenia grzybów przed ich użyciem, aby wydobyć ich aromat i smak w 100%.

Okazuje się jednak, że równie ważnym czynnikiem przy pracy z suszonymi grzybami, jest czas ich gotowania. Dlaczego? Jeśli będziemy gotować je zbyt długo, możemy wpłynąć niekorzystnie na ich smak i aromat. A przecież tego na pewno chcemy uniknąć.

Sponsorowane

Dlatego też, grzyby po namoczeniu należy przelać do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Pamiętaj, aby użyć na tym etapie sitko. Dzięki temu niepozornemu gadżetowi kuchennemu w szybki i prosty sposób pozbędziesz się potencjalnych zanieczyszczeń, które mogły znajdować się jeszcze w misce z grzybami.

Następnie doprowadź grzyby do wrzenia na małym ogniu. Kiedy to już się stanie, odmierz dokładnie 15 minut. Po kwadransie odstawiamy garnek z grzybami pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. I to wszystko!

Jeśli zastosujesz się do powyższych porad, grzybowe dania świąteczne w tym roku będą mega aromatyczne i smakowite!

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami/źródło: Geo-grafika, Getty Images

Zobacz także: Jak usunąć ości z karpia? Jest jeden mistrzowski sposób

  • Źródła:
  • smakosze.pl link zewnętrzny
  • Miniatura:
  • suriya silsaksom, Getty Images Pro
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani