w ,

Wąsy z kolby kukurydzy są bardzo zdrowe. Nie wyrzucaj ich

Czy wiesz, że najcenniejsza część kolby to jej „wąsy”? Najczęściej lądują w naszym koszu, tymczasem mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych m.in. w walce z chorobami pęcherza.

Kolba kukurydzy kojarzy nam się z żółtymi ziarenkami o słodkim smaku, mało kto zwraca uwagę na nitkowate włókna wyrastające z kolby. Owe wąsy to tak zwane znamiona, które są bogate we flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze. Poza nimi stanowią źródło witamin, minerałów i białek.

Zielarze uważają, że włókna kukurydzy to świetny lek na problemy z układem moczowym. Dodatkowo utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi, poprawiają krzepliwość, łagodzą ból mięśni po wysiłku oraz stanowią środek uspokajający.

Alexander62/ Getty Images

Jak przyjmować ten produkt?

Najłatwiejszy sposób to przygotowanie naparu. Znamiona należy zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, następnie przecedzić i wypić ciepłe. W sklepach zielarskich znajdziesz ten produkt jako zioła do zaparzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli