Czy wiesz, że najcenniejsza część kolby to jej „wąsy”? Najczęściej lądują w naszym koszu, tymczasem mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych m.in. w walce z chorobami pęcherza.
Kolba kukurydzy kojarzy nam się z żółtymi ziarenkami o słodkim smaku, mało kto zwraca uwagę na nitkowate włókna wyrastające z kolby. Owe wąsy to tak zwane znamiona, które są bogate we flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze. Poza nimi stanowią źródło witamin, minerałów i białek.
Zielarze uważają, że włókna kukurydzy to świetny lek na problemy z układem moczowym. Dodatkowo utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi, poprawiają krzepliwość, łagodzą ból mięśni po wysiłku oraz stanowią środek uspokajający.

Jak przyjmować ten produkt?
Najłatwiejszy sposób to przygotowanie naparu. Znamiona należy zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, następnie przecedzić i wypić ciepłe. W sklepach zielarskich znajdziesz ten produkt jako zioła do zaparzenia.
Jeden komentarz