To, w jakiej wodzie gotujesz ziemniaki, jest niezwykle istotne, gdyż temperatura to jeden z czynników, który zmienia smak. Zakładam, że większość z was zalewa je zimną wodą i stawia na gaz. Niestety nie jest to poprawna metoda, istnieją lepsze, które uchronią ziemniaki przed utratą smaku i cennych wartości.
Ziemniaki to popularne warzywo, które dzięki swojej plastycznej formie można przerobić na wiele ciekawych dań. Czasami aż ciężko uwierzyć, że ziemniaki występują w tak wielu formach: placki ziemniaczane, frytki, pyzy czy dodatek do pączków. Kiedy zabieramy się za ich przygotowanie, warto znać kilka podstawowych zasad dotyczących gotowania produktu.

Pośród ludzi panuje przekonanie, że ziemniaki są bardzo kaloryczne i należy je ograniczać w diecie. Jest to głupi mit, gdyż 100 g ziemniaków ma w sobie zaledwie 75 kcal.
Same warzywa nie są tuczące, jednak często dodajemy do nich tłuszcz, który podbija ich smak. Sam dodatek mleka do tłuczonych ziemniaków sprawia, że w 100 g jest już 120 kcal.
W jakiej wodzie gotujesz ziemniaki?

Kolejną istotną sprawą jest przygotowanie ziemniaków, a właściwie temperatura wody, w jakiej je gotujemy. Powszechnie znanym błędem jest zalanie ich zimną wodą i postawienie na kuchence gazowej. To duży błąd, który kosztuje nas utratę smaku i cennego potasu.
Ziemniaki należy obrać, umieścić w garnku z solą i zalać wrzątkiem a dopiero później zacząć gotować. Taki sposób oszczędza nasz czas, gdyż ziemniaki szybciej będą gotowe, a po drugie sprawia, że wartości odżywcze zostają wewnątrz warzywa.
Zobacz również: