w

W jakiej wodzie gotujesz ziemniaki? Jeśli zrobisz to w ten sposób, stracą cały smak!

W jakiej wodzie gotujesz ziemniaki
inwestistock, Getty Images

To, w jakiej wodzie gotujesz ziemniaki, jest niezwykle istotne, gdyż temperatura to jeden z czynników, który zmienia smak. Zakładam, że większość z was zalewa je zimną wodą i stawia na gaz. Niestety nie jest to poprawna metoda, istnieją lepsze, które uchronią ziemniaki przed utratą smaku i cennych wartości.

Ziemniaki to popularne warzywo, które dzięki swojej plastycznej formie można przerobić na wiele ciekawych dań. Czasami aż ciężko uwierzyć, że ziemniaki występują w tak wielu formach: placki ziemniaczane, frytki, pyzy czy dodatek do pączków. Kiedy zabieramy się za ich przygotowanie, warto znać kilka podstawowych zasad dotyczących gotowania produktu.

W jakiej wodzie gotujesz ziemniaki
ziemniaki z koperkiem/ Roman Budyn

Pośród ludzi panuje przekonanie, że ziemniaki są bardzo kaloryczne i należy je ograniczać w diecie. Jest to głupi mit, gdyż 100 g ziemniaków ma w sobie zaledwie 75 kcal.

Same warzywa nie są tuczące, jednak często dodajemy do nich tłuszcz, który podbija ich smak. Sam dodatek mleka do tłuczonych ziemniaków sprawia, że w 100 g jest już 120 kcal.

W jakiej wodzie gotujesz ziemniaki?

gotowanie ziemniaków/ fot. antos777, Getty Images

Kolejną istotną sprawą jest przygotowanie ziemniaków, a właściwie temperatura wody, w jakiej je gotujemy. Powszechnie znanym błędem jest zalanie ich zimną wodą i postawienie na kuchence gazowej. To duży błąd, który kosztuje nas utratę smaku i cennego potasu.

Ziemniaki należy obrać, umieścić w garnku z solą i zalać wrzątkiem a dopiero później zacząć gotować. Taki sposób oszczędza nasz czas, gdyż ziemniaki szybciej będą gotowe, a po drugie sprawia, że wartości odżywcze zostają wewnątrz warzywa.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • inwestistock, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli