w ,

Ile można przechowywać barszcz czerwony? Jeśli zrobisz go w taki sposób, będzie idealny na święta!

Ile można przechowywać barszcz czerwony

Barszcz czerwony to obowiązkowe danie wieczerzy wigilijnej, można zrobić go wcześniej i przechowywać aż do uroczystej kolacji. Mało kto wyobraża sobie święta bez aromatycznej zupy. Na jej przygotowanie potrzeba kilku procesów, a jednym z nich będzie przygotowanie odpowiedniego zakwasu buraczanego oraz umiejętne ugotowanie zupy. Barszczu czerwonego nie trzeba gotować bezpośrednio przed wigilią, możesz to zrobić kilka dni przed a smak nadal będzie wyśmienity!

barszcz czerwony/ fot. canva/ KubicaStone
Sponsorowane

Przygotowanie wszystkich potraw wigilijnych w jeden dzień to praktycznie niewykonalne zadanie! Stanie w kuchni od rana do nocy brzmi jak horror, a nie szczęśliwe święta, więc warto pomyśleć o wcześniejszym przygotowaniu jedzenia. Pierogi, uszka czy bigos można swobodnie zamrozić i odgrzać w dzień uczty, a smak wcale się nie zmieni. W takim razie jak przechowywać barszcz czerwony? Otóż na to też jest sposób!

Ile można przechowywać barszcz czerwony?

Istnieją dwie metody dłuższego przechowywania barszczu. Pierwsza to mrożenie w strunowych woreczkach. należy ugotować barszcz, ale bez ostatecznego przyprawiania (to robimy tuż przed podaniem), a następnie wystudzenie płynu. Barszcz przelewamy do szczelnych woreczków i mrozimy.

barszcz czerwony/ fot. canva/ Madeline_Steinbach

Inna metoda to wekowanie zupy. Zupę należy zagotować i przelać bezpośrednio do słoików, a następnie odstawić wieczkiem do góry. Wystudzone słoiki przechowuj w lodówce, a przed ostatecznym podaniem dopraw barszcz, by odpowiadał twoim potrzebom.

Sponsorowane

Szukasz więcej porad w świątecznym klimacie? Sprawdź nasze tegoroczne porady i przepisy!

Zainspiruj się:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli