Spis treści
Barszcz czerwony to obowiązkowe danie wieczerzy wigilijnej, można zrobić go wcześniej i przechowywać aż do uroczystej kolacji. Mało kto wyobraża sobie święta bez aromatycznej zupy. Na jej przygotowanie potrzeba kilku procesów, a jednym z nich będzie przygotowanie odpowiedniego zakwasu buraczanego oraz umiejętne ugotowanie zupy. Barszczu czerwonego nie trzeba gotować bezpośrednio przed wigilią, możesz to zrobić kilka dni przed a smak nadal będzie wyśmienity!

Przygotowanie wszystkich potraw wigilijnych w jeden dzień to praktycznie niewykonalne zadanie! Stanie w kuchni od rana do nocy brzmi jak horror, a nie szczęśliwe święta, więc warto pomyśleć o wcześniejszym przygotowaniu jedzenia. Pierogi, uszka czy bigos można swobodnie zamrozić i odgrzać w dzień uczty, a smak wcale się nie zmieni. W takim razie jak przechowywać barszcz czerwony? Otóż na to też jest sposób!
Ile można przechowywać barszcz czerwony?
Istnieją dwie metody dłuższego przechowywania barszczu. Pierwsza to mrożenie w strunowych woreczkach. należy ugotować barszcz, ale bez ostatecznego przyprawiania (to robimy tuż przed podaniem), a następnie wystudzenie płynu. Barszcz przelewamy do szczelnych woreczków i mrozimy.

Inna metoda to wekowanie zupy. Zupę należy zagotować i przelać bezpośrednio do słoików, a następnie odstawić wieczkiem do góry. Wystudzone słoiki przechowuj w lodówce, a przed ostatecznym podaniem dopraw barszcz, by odpowiadał twoim potrzebom.
Szukasz więcej porad w świątecznym klimacie? Sprawdź nasze tegoroczne porady i przepisy!
Zainspiruj się:
- Kapusta z grochem z tym składnikiem będzie hitem na Wigilii. Jak ją zrobić?
- Schab pieczony z tego przepisu rozpływa się w ustach. Zrób go, a święta będą udane!