W każdej kuchni można znaleźć szklanki, które przechowujemy w szafkach. I jak się okazuje, to w jaki sposób to robimy, ma ogromne znaczenie.
Nie wiem czy wiesz, ale jeśli chodzi o sposób przechowywania szkła w kuchennych szafkach, istnieją dwa obozy. Zwolennicy przechowywania szklanek do góry dnem oraz zagorzali obrońcy trzymania ich delikatnymi krawędziami ku górze. Która z tych opcji ma rację? Czy istnieje jeden sprawdzony patent na odpowiednie przechowywanie szkła?
Zanim przejdziemy do sedna, warto w ogóle podkreślić, dlaczego powstał ten rozłam. Otóż część osób ustawia szklanki w szafkach do góry dnem, aby w środku kuchennych gadżetów nie gromadził się kurz. Inni zaś sądzą, że to właśnie na spodzie kuchennych szafek najszybciej gromadzi się kurz, dlatego też, jeśli ustawimy je do góry dnem, to zalegający brud przyklei się do krawędzi szkła. A Ty do której z opcji należysz?

Jak przechowywać szklanki w kuchennych szafkach?
Tak naprawdę obie opcje mają rację. Kurz zagrażający czystości naszym szklankom, może znajdować się zarówno bezpośrednio na kuchennych półkach, jak i krążyć w powietrzu i z biegiem czasu osiąść w szkle.
Istnieje jednak bardzo ważny powód, który przemawia za zrezygnowaniem z przechowywania szklanek do góry dnem. I zaraz go poznasz!
Otóż szkło jest bardzo delikatne. A szczególnie jego krawędzie, które mają bezpośredni kontakt z naszymi ustami. Jeśli więc podczas układania szklanek do góry dnem, niechcący je uszkodzimy, istnieje ryzyko, że możemy zrobić sobie krzywdę. Lepiej dmuchać na zimne i układać szklanki dnem do dołu. A w razie potrzeby, przed każdym użyciem, wystarczy je przepłukać pod bieżącą wodą. Wtedy masz 100% pewności, że w szkle nie będą znajdować się nawet najmniejsze zanieczyszczenia.
Teraz już wiesz, która opcja przechowywania szkła w kuchennych szafkach jest bezpieczniejsza. Zgadzasz się z przedstawionymi argumentami? Mam nadzieję, że tak!
Zobacz także: Gąbka do mycia naczyń – jak ją czyścić? I jak często wymieniać?