w

W czym moczyć grzyby do świątecznych potraw? To genialne!

jirkaejc, Getty Images Charlotte May, Pexels

Zaczęłaś pracę nad wigilijnym menu? Jeśli, tak mam dla Ciebie jeden genialny patent. Czy wiesz, w czym moczyć grzyby do świątecznych potraw, aby podkreślić ich smak i skrócić czas gotowania? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Przed nami prawdziwy maraton przygotowywania świątecznych przepisów. Pierogi z kapustą i grzybami, uszka i barszcz czerwony, kutia, karp i wiele innych. Tak ta lista jest naprawdę bardzo długa, a kiedy dodamy do niej jeszcze samodzielne wypieki i generalne porządki, mamy pracy na cały miesiąc.

Sponsorowane
Wigilijna wieczerza/źródło: oksanashufrych

I choć z jednej strony uwielbiam te przygotowania, bo mają w sobie magiczny klimat. Nie ukrywam, że towarzyszy mi również nutka stresu, czy wszystko uda się perfekcyjnie i czy ze wszystkim zdążymy na czas. Dlatego tym bardziej lubię korzystać przy takich okazjach ze sprawdzonych trików kulinarnych, które ułatwiają wiele spraw. I tak się składa, że mam kolejną taką poradę, którą chętnie się z Tobą podzielę!

W czym moczyć grzyby do świątecznych potraw?

Jednym z niezastąpionych składników w wigilijnym menu są grzyby, które wcześniej wymagają moczenia. I zazwyczaj zalewałam je wodą i odstawiałam na całą noc. Jak się jednak okazuje, istnieje inne skuteczne rozwiązanie. Co więcej, potrzebny składnik na pewno masz w domu.

W tym roku mocz grzyby do świątecznych potraw w mleku. Dlaczego? Po pierwsze, po takiej kąpieli grzyby będą idealnie mięciutkie. A co za tym idzie, będziesz mogła skrócić czas ich gotowania do poszczególnych potraw. Taka kąpiel wpłynie korzystnie również na ich smak. Proces samego moczenia również będzie krótszy niż ten w wodzie. Czy muszę dłużej Cię przekonywać? Wydaje mi się, że nie!

Sponsorowane

Jak moczyć grzyby w mleku?

Cała procedura jest bajecznie prosta. Oczyszczone grzyby wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Pamiętaj również o szczypcie soli, która powinna znaleźć się w naszej mlecznej zalewie. Wystarczy kilka godzin (ok. 5 godz.) i grzyby będą gotowe do użycia.

I to wszystko! Jak sama widzisz, jest wiele korzyści z moczenia grzybów w mleku, dlatego warto wykorzystać ten patent jak najszybciej! Zbliżające się święta to wręcz idealna okazja.

Zobacz także: Przepis na tradycyjną kutię

  • Źródła:
  • smakosze.pl link zewnętrzny
  • Miniatura:
  • jirkaejc, Getty Images
  • Charlotte May, Pexels
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani