w ,

Uważaj na ten błąd przy kiszeniu ogórków. Woda, której używasz ma duże znaczenie

Sponsorowane

Zastanawiałaś się kiedyś jakie znaczenie ma woda, której używasz do kiszenia ogórków? Otóż okazuje się, że ten czynnik odpowiada za to czy przetwory będą udane. Sprawdź jakich zasad należy przestrzegać, by cieszyć się smacznymi kiszonkami.

Czym charakteryzuje się dobry ogórek kiszony? Musi być twardy, chrupiący i aromatyczny. Czy zawsze takie wychodzą? Niestety zdarza się, że cała partia ląduje w koszu, a ty jesteś okropnie zirytowana, że twoje starania poszły na marnę. W procesie kiszenia łatwo popełnić mały błąd, który skutkuje tym, że warzywa są do niczego.

Zastanów się jakiej wody używasz, czy jest to kranówka? Do kiszenia najlepsza będzie nieprzegotowana woda źródlana. Jeżeli używasz kranówki, warto odstawić ją na 24h, by pozbyć się z niej chloru. Woda ze studni powinna zostać przegotowana w celu zwalczenia ewentualnych drobnoustrojów.

Kolejny ważny element to temperatura wody. Ciepła lub letnia nada się do ogórków małosolnych, przyśpieszy to proces kiszenia. Jeśli przygotowujesz ogórki do kiszenia na zimę, lepiej sprawdzi się chłodna woda.

Sponsorowane
PhotoMIX Company/pixabay

Dobre dodatki do ogórków

Do przygotowania solanki dobrze użyć soli kamiennej niejodowanej, ma ona w sobie sporo minerałów, które mają korzystny wpływ na kiszonki. Czosnek doda smaku i zwalczy bakterie, a chrzan wydobędzie smak i przyśpieszy fermentację. Nie zapominajmy o koprze z nasionami (koniecznie suszonym). Jeśli chcesz by twoje ogórki były twarde, dodaj liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.