w

Uratujemy twój przypalony garnek! Garść sposobów

Sponsorowane

Z pewnością nie raz zdarzyło ci się odwrócić wzrok na 5 minut, a twoje mleko poza tym, że zalało całą kuchenkę, przypaliło twój garnek. W takiej sytuacji często spisujemy garnek na straty, ale przed ostatecznym wyrokiem warto sprawdzić triki kuchenne, które zwalczą spaleniznę w naszym naczyniu.

Chemiczne środki są skuteczne, ale nie zawsze mamy je pod ręką, dodatkowo są drogie i mogą silnie działać na nasz układ oddechowy. Na szczęście istnieją takie produkty spożywcze, które mają ukrytą moc działania i skutecznie.

#1 Soda oczyszczona, woda i ocet

Wlej do spalonego garnka wodę i ocet w proporcji 1:2 (tzn. 100 ml wody i 200 ml octu) i zagotuj, później ściągnij garnek z ognia i wsyp 2 łyżeczki sody oczyszczonej i odczekaj kwadrans. Po tym czasie umyj garnek płynem do naczyń i dokładnie wypłucz.

Sponsorowane
RightOne/ Getty Images

#2 Cola

Wlej tyle coli by przykryła spaleniznę i zagotuj. Podgrzewaj wszystko na niedużym ogniu przez 15 minut. Gdy płyn wystygnie spróbuj umyć garnek płynem do naczyń. Sposób sprawdzi się w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, natomiast należy go unikać przy aluminium.

atlasstudio

#3 Woda i sól

Wsyp do garnka szklankę soli oraz 3 szklanki wody. Roztwór pozostaw na 6 godzin. Po tym czasie umyj garnek, a jeśli pozostanie jeszcze jakieś zabrudzenie, powtórz czynność.

andreas160578/pixabay

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.