w

Uratujemy twój przypalony garnek! 3 skuteczne sposoby!

przypalony garnek
Hakase_, Getty Images Pro

Z pewnością nie raz miałaś sytuacje, gdzie odwróciłaś wzrok na 5 minut, a mleko zdążyło wykipieć, a garnek został mocno przypalony. Choć sytuacja wygląda beznadziejnie, to wcale zarówno kuchenka, jak i garnek mogą wyjść bez szwanku. Wszelkie detergenty do zwalczania spalenizny znajdziesz w kuchennej szafce.

Chemiczne środki są skuteczne, ale nie zawsze mamy je pod ręką. Najczęściej dużo kosztują, a rozpylone silnie działają na nasz układ oddechowy. Na szczęście istnieją takie produkty kuchenne, które są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, a ich koszt nie przekracza kilku złotych.

#1 Soda oczyszczona, woda i ocet

Pierwszy sposób to użycie starej dobrej sody oczyszczonej z odrobiną octu. Wystarczy, że do spalonego garnka wlejesz wodę i ocet w proporcji 1:2 (np. 100 ml wody i 200 ml octu). Zagotuj obydwa płyny, a następnie ściągnij garnek z ognia i wsyp 2 łyżeczki sody oczyszczonej, a następnie odczekaj kwadrans. Po tym czasie umyj garnek płynem do naczyń i dokładnie wypłucz.

przypalony garnek!
itsarasak thituhekthak, Getty Images

#2 Cola

W tym sposobie użyjemy niecodziennego „detergentu”, a będzie to wszystkim dobrze znana coca-cola! Wlej tyle coli, by przykryła spaleniznę i zagotuj. Podgrzewaj wszystko na niedużym ogniu przez 15 minut. Gdy płyn wystygnie, spróbuj umyć garnek płynem do naczyń. Sposób sprawdzi się w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, natomiast należy go unikać przy aluminium.

przypalony garnek!
atlasstudio

#3 Woda i sól

Ostatni najmniej inwazyjny, natomiast zdecydowanie najdłuższy sposób jest oparty na wykorzystaniu soli z wodą.

Wsyp do garnka szklankę soli oraz 3 szklanki wody. Roztwór pozostaw na 6 godzin. Po tym czasie umyj garnek, a jeśli pozostanie jeszcze jakieś zabrudzenie, powtórz czynność.

woda z solą/ fot. DiBerticus, Getty Images

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli