w

Tych produktów nie powinno się łączyć z czosnkiem

O cudotwórczym działaniu czosnku wie praktycznie każdy z nas, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre produkty mogą zniwelować jego cenne wartości. Co ciekawe, często zdarza nam się je mieszać, myśląc, że podbijemy moc produktu — nic bardziej mylnego!

Czego nie łączyć z czosnkiem?

Sponsorowane

Czosnek albo się kocha, albo nienawidzi. Pierwsza grupa dodaje go do wszystkich potraw, używa jako domowy lek i często miesza go np. z miodem, by stworzyć syrop na przeziębienie. O ile takie połączenie nie jest niczym złym, tak łączenie czosnku z kwaśnym odczynem skutecznie zabija jego działanie. Łączenie rozgniecionego czosnku z octem lub sokiem z cytryny wytrąca wszystkie dobre wartości z produktu.

Nie musimy bezpośrednio łączyć cytryny z czosnkiem, wystarczy, że zjemy kilka ząbków, a następnie popijemy herbatą z dużą ilością cytryny.

Jak jeść czosnek, by wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości?

nie łączyć z czosnkiem
siekany czosnek/ fot.ExplolerBob, pixabay

Jedzenie czosnku to sztuka, której trzeba się nauczyć. Kiedy już wiesz, z czym go nie łączyć, zastanów się, w jakiej postaci najlepiej go przyjmować. Oczywiście nikogo nie zaskoczę, mówiąc, że czosnek na surowo ma najwięcej właściwości, jednak istnieje pewne ALE! Najlepiej posiekać czosnek i zjeść go dopiero po 15 minutach, gdyż dopiero wtedy zaczyna wydzielać się allicyna. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za działanie bakteriobójcze w naszym organizmie.

Sponsorowane
nie łączyć z czosnkiem
oliwa czosnkowa/ fot. margouillatphotos, Getty Images

Jedzenie surowego czosnku trzeba zacząć od małych dawek – 1/3 ząbka dziennie, gdyż jest ciężkostrawny i na początku może siać spustoszenie w organizmie. Dobrym pomysłem jest zrobienie oliwy lub oleju czosnkowego, który będzie mieć mnóstwo właściwości.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli