Spis treści
O cudotwórczym działaniu czosnku wie praktycznie każdy z nas, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre produkty mogą zniwelować jego cenne wartości. Co ciekawe, często zdarza nam się je mieszać, myśląc, że podbijemy moc produktu — nic bardziej mylnego!
Czego nie łączyć z czosnkiem?
Czosnek albo się kocha, albo nienawidzi. Pierwsza grupa dodaje go do wszystkich potraw, używa jako domowy lek i często miesza go np. z miodem, by stworzyć syrop na przeziębienie. O ile takie połączenie nie jest niczym złym, tak łączenie czosnku z kwaśnym odczynem skutecznie zabija jego działanie. Łączenie rozgniecionego czosnku z octem lub sokiem z cytryny wytrąca wszystkie dobre wartości z produktu.
Nie musimy bezpośrednio łączyć cytryny z czosnkiem, wystarczy, że zjemy kilka ząbków, a następnie popijemy herbatą z dużą ilością cytryny.
Jak jeść czosnek, by wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości?

Jedzenie czosnku to sztuka, której trzeba się nauczyć. Kiedy już wiesz, z czym go nie łączyć, zastanów się, w jakiej postaci najlepiej go przyjmować. Oczywiście nikogo nie zaskoczę, mówiąc, że czosnek na surowo ma najwięcej właściwości, jednak istnieje pewne ALE! Najlepiej posiekać czosnek i zjeść go dopiero po 15 minutach, gdyż dopiero wtedy zaczyna wydzielać się allicyna. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za działanie bakteriobójcze w naszym organizmie.

Jedzenie surowego czosnku trzeba zacząć od małych dawek – 1/3 ząbka dziennie, gdyż jest ciężkostrawny i na początku może siać spustoszenie w organizmie. Dobrym pomysłem jest zrobienie oliwy lub oleju czosnkowego, który będzie mieć mnóstwo właściwości.