w ,

Tych lodów z lodziarni raczej nie kupuj. Kolor jest bardzo istotny

Sponsorowane

Lato to czas, gdy jemy niezliczone ilości lodów. Są one dostępne w każdym sklepie, ale nie ukrywamy, że to te z lodziarni smakują najlepiej. Wybierając lody rzemieślnicze mamy mnóstwo smaków do wyboru. Z pewnością znajdą się te klasyczne, jak i zwariowane połączenia smakowe. Pamiętaj że czym bardziej zwariowany smak o jaskrawym kolorze, tym lody są bardziej sztuczne. Co jeszcze wpływa na jakość lodów? Sprawdź!

Co powinno wzbudzać naszą czujność?

  • Kolor lodów

Kolory nie powinny być zbyt jaskrawe i intensywne. Jest to istotne przy lodach owocowych, gdyż w trakcie produkcji naturalny barwnik blednie, więc ostatecznie kolor nigdy nie będzie tak intensywny jak na początku.

Sponsorowane
Buba1955/Getty Images
  • Temperatura lodów

Jeśli lody śmietankowe są mocno zmrożone, oznacza to, że producent dodał tam sporo wody, a tym samym zaoszczędził na innych, droższych produktach jak np.: mleko czy śmietanka.

  • Konsystencja lodów

Lody powinny mieć jednolitą, gładką konsystencję, bez grudek. Smak loda powinien być dobrze wyczuwalny. Jeśli kilka lodów smakuje podobnie, oznacza to, że zostały masowo przygotowane i nie starano się przy ich wykonaniu.

Sprawdź przepis na domowe lody czekoladowe z kilku składników. Są równie pyszne co te z lodziarni.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.