Spis treści
Lato to czas, gdy wciągamy niezliczone ilości lodów, lecz są i takie, których lepiej nie kupuj, mimo że przyciągają wzrok. Są one dostępne w każdym sklepie, ale nie ukrywamy, że to te z lodziarni smakują najlepiej. Wybierając lody rzemieślnicze, mamy mnóstwo smaków do wyboru. Z pewnością znajdą się te klasyczne, jak i zwariowane połączenia smakowe. Pamiętaj, że czym bardziej zwariowany smak o jaskrawym kolorze, tym lody są bardziej sztuczne. Co jeszcze wpływa na jakość lodów? Sprawdź!
Tych lodów nie kupuj, najpewniej mają mało wspólnego z naturalnymi składnikami
Kolor lodów
Kolory nie powinny być zbyt jaskrawe i intensywne. Jest to istotne przy lodach owocowych, gdyż w trakcie produkcji naturalny barwnik blednie, więc ostatecznie kolor nigdy nie będzie tak intensywny jak na początku.

Temperatura lodów
Jeśli lody śmietankowe są mocno zmrożone, oznacza to, że producent dodał tam sporo wody, a tym samym zaoszczędził na innych, droższych produktach jak np.: mleko czy śmietanka.
Konsystencja lodów
Lody powinny mieć jednolitą, gładką konsystencję, bez grudek. Smak loda powinien być dobrze wyczuwalny. Jeśli kilka lodów smakuje podobnie, oznacza to, że zostały masowo przygotowane i nie starano się przy ich wykonaniu.
Na naszym serwisie znajdziesz mnóstwo przepisów na domowe lody i sorbety, które są pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Naturalne wyroby są o niebo lepsze i tańsze!