w

Triki na oszczędzanie gotówki w domowym budżecie. Edycja kuchenna

Sponsorowane

Człowiek nie wielbłąd, pić (i jeść) musi. Nasze potrzeby fizjologiczne są na pierwszym miejscu i jedzenie mieści się w tej kategorii. Co zrobić, by jednak się najeść, ale nie zbankrutować? Jest kilka zasad, które pozwolą nam zaoszczędzić, ale wymaga to skrupulatności i odrobiny czasu!

#1 zamiast restauracji… ugotuj coś w domu!

Wyjścia do restauracji zachowaj na wyjątkowe sytuacji jak spotkanie ze znajomymi czy randka od czasu do czasu. Gotowanie w domu to przydatna umiejętność, której nikt Ci nie zabierze. Małe danie w restauracji będzie kosztowało tyle, co syty obiad na dwa dni. Aktualna cena sałatki Cezar to ok. 35 zł. Za tę kwotę jesteś w stanie kupić wszystkie składniki na co najmniej 4 porcje.

#2 Konkretna lista zakupów

Sponsorowane
SeventyFour/Getty Images

Jeśli masz konkretną listę zakupów, wiesz, czego szukasz. Najgorszy scenariusz to błądzenie po sklepie w celu znalezienia „jakiegoś makaronu” i przy okazji zgarnięcia ryżu i kaszy na promocji. Wiem, że promocje wydają się kuszące, ale po co Ci 10 bułek w cenie 8 skoro wiesz, że zjesz jedynie pięć. Kupuj to, czego akurat potrzebujesz w danej chwili.

#3 Planuj posiłki

Pod koniec tygodnia poświęć czas na zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Przy okazji stworzysz listę składników, których Ci brakuje. Dodatkowo w ciągu tygodnia nie musisz się głowić „co ugotować”, bo lista będzie gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.