w

Ten środek do zmywania naczyń przebija tradycyjny płyn!

środek do zmywania naczyń
wakila, Getty Images Pro

Będąc u znajomych, doznałam szoku, gdy po kolacji wzięłam się za zmywanie naczyń. Okazało się, że nie używają oni tradycyjnego płynu do mycia naczyń, a własnoręcznie zrobionego środka do zmywania. Na początku podchodziłam do niego sceptycznie, jednak po wypróbowaniu zrozumiałam, jak bardzo się myliłam co do jego skuteczności!

Domowy środek do zmywania naczyń przebił moje oczekiwania!

Sponsorowane

Na początku zapytałam swoich przyjaciół, dlaczego używają własnoręcznie wykonanego płynu. Ich argumenty skłoniły mnie do refleksji i przemyślenia tematu.

Płyny dostępne w sklepach mają wiele substancji, które wysuszają naszą skórę. Jeśli myjemy całą górę naczyń po obiedzie, musimy się liczyć z tym, że nasze dłonie będą wysuszone na wiór po takiej ilości chemii.

środek do zmywania naczyń
środek do zmywania naczyń/ fot. khunkorn, khonkorn

Innym powodem jest ograniczenie chemii na naszych talerzach. Związki chemiczne zawarte w płynie do naczyń nie są odpowiednie dla organizmu człowieka. Jeśli nie spłuczemy dokładnie talerzy czy kubków, resztki płynu dostaną się do naszego ciała. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że to nic dobrego.

Ostatni aspekt to kwestie ekologii i ochrony środowiska. Kupowanie płynu do naczyń w sklepie wiąże się z wieloma plastikowymi butelkami, które później lądują na śmietniku. Może nam się wydawać, że taka plastikowa butelka to kropla w morzu, jednak płyn szybko się kończy, a my potrzebujemy go na co dzień.

Sponsorowane

Jak zrobić domowy środek do zmywania naczyń?

środek do zmywania naczyń
domowy płyn do mycia naczyń/ fot. Karolina Grabowska, Pexels

Z poniższych proporcji wykonasz 2 litry płynu. Większość jest dostępna w każdym sklepie, jedyną trudnością mogą okazać się płatki mydlane — szukaj ich w większych marketach.

Składniki:

  • 2 litry gorącej wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 g płatków mydlanych
  • kilka kropel olejku herbacianego.

Sposób wykonania:

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski, zalewamy je wodą i dodajemy olejek herbaciany.i sodę. Całość mieszamy do rozpuszczenia i przelewamy do szklanego pojemnika.

Sponsorowane

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • wakila, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli