Żurek jest prostą postną zupą, którą może zepsuć jedynie zły dobór składników. To staropolskie danie ma wiele receptur, ale łączą ją poszczególne elementy, dzięki którym żurek jest nie do podrobienia. Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, gdy bierzesz się za robienie świątecznej zupy.
Żur to zupa o bardzo nietypowym smaku. Nie ma w niej żadnych warzyw, ma kwaśny posmak i jest biała niczym mąka. Poza bazą z zakwasu trzeba dodać sporo przypraw i czosnku, by zupa nabrała odpowiedniego charakteru. Istnieje pewien dodatek, na który trzeba szczególnie uważać, bo nieodpowiednio dobrany może zepsuć cały garnek żurku!
Ten dodatek może zepsuć cały garnek żurku…

Biała kiełbasa do tradycyjnej, wielkanocnej zupy to obowiązkowy element dania. Nie podajemy jej tak często, więc kiedy przychodzą wiosenne święta, większość potraw jest doprawiona odrobiną tej wędliny — niestety łatwo kupić produkt kiepskiej jakości, który zachęca jedynie doskonałym wyglądem w opakowaniu.
Paczkowana kiełbasa z długim terminem przydatności i 20 składnikowym składem to chemia w czystej postaci. Spożycie takiego produktu źle wpływa na nasze zdrowie jak i apetyt. Biała kiełbasa powinna być kupowana wyłącznie z dobrego źródła. Katarzyna Bosacka podrzuciła kilka wskazówek na temat tego, jaką kiełbasę należy kupować w szale świątecznych zakupów — cały artykuł znajdziesz tutaj.

Drugi produkt, którego należy się wyrzekać to kostki rosołowe i sztuczne przyprawy podbijające smak. W składzie takich produktów znajdziesz głównie sól, glutaminian sodu i sztuczne aromaty. Co jak co, ale kostka rosołowa to jeden z gorszych dodatków w kuchni. Znacznie lepiej wypadają buliony w słoikach, które mają zdrowszy skład, a przynoszą podobny efekt.