w

Tego nie trzymaj w lodówce! 8 popularnych produktów

lodówka

W lodówce ląduje zazwyczaj wszystko, co nie ma swojego stałego miejsca w naszej kuchni, jednak niektórych produktów nie należy tam trzymać. Czasami jest to kwestia marnowania cennego miejsca, innym razem mamy do czynienia z osłabieniem smaku produktu lub szybszym rozkładem.

#1 Cebula nie lubi niskich temperatur, gdyż to właśnie w takich warunkach traci większość smaku.

Sponsorowane
canva

#2 Dżemy i przetwory są dobrze zakonserwowane, więc nie trzeba im dodatkowej ochrony w lodówce. Najlepiej przechowywać je w spiżarni.

#3 Awokado powinno znajdować się w lodówce, gdy jest bardzo dojrzałe. Zielony owoc będzie tam długo dojrzewał.

#4 Ogórki konserwowe podobnie jak dżem mogą znajdować się poza lodówką.

canva
Sponsorowane

#5 Miód przechowywany w lodówce ulega krystalizacji. Produkt można przechowywać w szafce kuchennej, gdyż ma o wiele dłuższy okres przydatności.

#6 Banany nie są dobrym owocem do przechowywania w lodówce, wyjątek stanowi bardzo dojrzały okaz, który chcemy jeszcze przetrzymać w lodówce.

canva

#7 Czosnek działa na tej samej zasadzie co cebula — może stracić smak przy niskiej temperaturze.

#8 Świeże zioła lubią suche i nasłonecznione miejsce z dostępem do świeżej wody. Lodówka to nie jest dobry pomysł.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli