W lodówce ląduje zazwyczaj wszystko, co nie ma swojego stałego miejsca w naszej kuchni, jednak niektórych produktów nie należy tam trzymać. Czasami jest to kwestia marnowania cennego miejsca, innym razem mamy do czynienia z osłabieniem smaku produktu lub szybszym rozkładem.
#1 Cebula nie lubi niskich temperatur, gdyż to właśnie w takich warunkach traci większość smaku.

#2 Dżemy i przetwory są dobrze zakonserwowane, więc nie trzeba im dodatkowej ochrony w lodówce. Najlepiej przechowywać je w spiżarni.
#3 Awokado powinno znajdować się w lodówce, gdy jest bardzo dojrzałe. Zielony owoc będzie tam długo dojrzewał.
#4 Ogórki konserwowe podobnie jak dżem mogą znajdować się poza lodówką.

#5 Miód przechowywany w lodówce ulega krystalizacji. Produkt można przechowywać w szafce kuchennej, gdyż ma o wiele dłuższy okres przydatności.
#6 Banany nie są dobrym owocem do przechowywania w lodówce, wyjątek stanowi bardzo dojrzały okaz, który chcemy jeszcze przetrzymać w lodówce.

#7 Czosnek działa na tej samej zasadzie co cebula — może stracić smak przy niskiej temperaturze.
#8 Świeże zioła lubią suche i nasłonecznione miejsce z dostępem do świeżej wody. Lodówka to nie jest dobry pomysł.
Jeden komentarz