Planujesz wielkanocne menu? Nie może zabraknąć w nim ciekawego pomysłu na przekąskę na zimno. Szynka w galarecie spisze się w tej roli idealnie.
Święta wielkanocne, podobnie jak inne takie uroczystości, wiąże się nierozerwalnie z konkretnymi daniami i wypiekami. W przypadku zbliżających się świąt nie może zabraknąć oczywiście tradycyjnego żurku, sałatki jarzynowej, sernika, mazurka oraz babki z lukrem królewskim.
Menu wielkanocne wyróżnia jeszcze jeden, bardzo ważny szczegół. Dominują tu przekąski na zimno, jak chociażby jajka faszerowane, różnego rodzaju wędliny, domowy pasztet czy chrzan z dodatkami. Na tej liście wysoką lokatę zajmuje również szynka z dodatkami w galarecie. Jak ją przygotować?
Szynka w galarecie – zadbaj o składniki, kolory i formę
Przepis o którym dzisiaj mowa, daje nam szerokie pole do popisu. Możesz do podstawowej bazy, jaką stanowi szynka i galareta, dodać praktycznie wszystko, zgodnie z upodobaniami kulinarnymi. Warto brać również pod uwagę kolorystykę dodatków, aby danie w całości fajnie się prezentowało. Tym bardziej na wiosnę, kiedy dominuje zielony kolor.
Dlatego też warto dodać do takiej galarety m.in. zielony groszek. Świetnie pod względem smakowym będzie pasować tu również marchewka. Co więcej, jej żywy i intensywny kolor będzie przyciągał oko. W opisywanej dzisiaj przekąsce na zimno muszą znaleźć się również jajka ugotowane na twardo, bo to w końcu one są głównym symbolem Wielkanocny.

Ciekawym dodatkiem może być tu również mieszanka na bazie chrzanu. Starte na tarce warzywo możesz połączyć m.in. z serkiem śmietankowym. Taki dodatek najlepiej rozprowadzić na plastrach szynki. Następnie zwiń kawałki mięsa w ruloniki, po czym ułóż je piętrowo, tworząc swego rodzaju wieżyczkę. Dodaj pozostałe dodatki i zalej galaretą.
I gotowe! Pyszna przekąska na zimno w ciekawym wydaniu na pewno stanie się hitem w każdym domu.
Jeden komentarz