Spis treści
Znalezienie naturalnego suplementu na lepsze trawienie to nie lada wyzwanie w dzisiejszych czasach. Media oferują pełno suplementów, które kosztuje naprawdę wiele, a ich działanie jest bardzo wątpliwe. Niestrawność może na prawdę utrudnić codzienne funkcjonowanie, więc warto poszukać naturalnego sposobu na jej zwalczenie. Z pomocą przychodzi ocet balsamiczny!
Przejedzenie w czasie świąt to bardzo częsty problem wśród ludzi. W końcu ciężko się powstrzymać przed spróbowaniem wszystkich pyszności na stole u mamy. Jeśli nie możesz się powstrzymać przed objadaniem w święta, warto znać patent z piciem octu balsamicznego. Trawienie będzie znacznie lepsze jeśli dodamy do szklanki wody odrobinę naturalnego suplementu.
Jak powstaje ocet balsamiczny?

Sama produkcja octu balsamicznego trwa bardzo długo. Wytwarzany z soku z winogron leżakuje w beczkach od 12 do 25 lat! Jeśli chcesz kupić ocet dobrej jakości, zwróć uwagę na pewien szczegół na etykiecie, a mianowicie napis „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena”. Oznacza to, że ocet został wyprodukowany tradycyjną metodą z owoców, które pochodzą z certyfikowanych upraw.
Picie octu przed jak i po posiłku reguluje trawienie i pozytywnie wpływa na żołądek. Tę metodę stosuje się we Włoszech od pokoleń, gdyż jest naprawdę skuteczna i bezpieczna. Wyjątkiem może być osoba z wrzodami, w takim przypadku ocet balsamiczny może podrażnić ścianki żołądka.
Jak dawkować ocet?
Wystarczy zaledwie kilka kropelek rozpuszczone w wodzie, by złagodzić mocny smak. Możesz go pić przed każdym dużym posiłkiem, by wspomóc żołądek w trawieniu ciężkich potraw.
Jeśli jesteś w stanie wypić prosto z łyżki, możesz to śmiało zrobić. Wystarczy pół łyżeczki produktu przed posiłkiem, a nasz brzuch nam za to podziękuje, zwłaszcza gdy w grę wchodzą święta u mamy!