Suszone pomidory w oleju to popularny dodatek do sałatek i kanapek. Jeśli pokusiłaś się na promocji i kupiłaś za dużo pomidorów, które wkrótce będą przejrzałe, warto zapamiętać ten przepis!
Pomidory są na liście zakupów każdego z nas, lubimy je w przeróżnych formach. Pomidory są często na promocji i w przypływie chwili kupujemy ich zdecydowanie za dużo. Niestety są to warzywa nietrwałe, szybko się psują. Co zrobić, by jednak nie marnować pomidorów? Odpowiednie przechowywanie to jedno, ale czasami kupujemy produkt, który za 2-3 dni jest już rozmiękły i niesmaczny. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się pomidory w oleju. Najprawdopodobniej kupujesz je gotowe w sklepie, a przecież możesz je zrobić samodzielnie.
W całym procesie przygotowania, mamy zaledwie dwie kluczowe czynności: pieczenie pomidorów i zalanie je oliwą. Poniżej szczegółowe instrukcje.

Pomidory dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na ćwiartki. Ułóż kawałki na blaszce do pieczenia i posyp solą. Piecz przez 2-3 godziny w 120*C. Pomidory muszą się dobrze wysuszyć, a nie przypiec. Zagrzej oliwę, by była gorąca. Wrzuć pomidory do wyparzonych słoików, jeśli chcesz, możesz dodać pestki dyni, czosnek lub odrobinę ziół prowansalskich. Zalej pomidory oliwą i szczelnie zakręć, a następnie odstaw słoik do góry nogami i pozwól mu wystygnąć.
Takim sposobem uzyskaliśmy domowe pomidory w oliwie (lub oleju). Możesz je wykorzystać do:
- Pasta z suszonych pomidorów. Idealna do kanapek i krakersów
- Makaronowa sałatka z selerem naciowym i boczkiem
Konserwacja i przechowywanie żywności
Czy można mrozić ser żółty? Tak, ale jest jeden warunek
Foremka na kostki lodu ma duży potencjał. Jak go wykorzystać?
Kiszone śledzie ze sprawdzonego przepisu. Te ze sklepu mogą się schować
Ile można przechowywać otwarte wino? Zaledwie kilka dni
Co dodać zamiast octu do ogórków? Sięgnij po owoc
Nigdy nie rób rosołu w trakcie burzy! Skwaśnieje raz, dwa
Jak przechowywać truskawki? Nie zmarnuje się ani jeden owoc
Bezpieczne przechowywanie posiłków zrobionych „na zapas”
Jak przechowywać świeży imbir? To miejsce będzie najlepsze
Zobacz więcej