w ,

Suszone pomidory w oliwie. Ratunek dla dojrzałych pomidorów

suszone pomidory

Suszone pomidory w oleju to popularny dodatek do sałatek i kanapek. Jeśli pokusiłaś się na promocji i kupiłaś za dużo pomidorów, które wkrótce będą przejrzałe, warto zapamiętać ten przepis!

Pomidory są na liście zakupów każdego z nas, lubimy je w przeróżnych formach. Pomidory są często na promocji i w przypływie chwili kupujemy ich zdecydowanie za dużo. Niestety są to warzywa nietrwałe, szybko się psują. Co zrobić, by jednak nie marnować pomidorów? Odpowiednie przechowywanie to jedno, ale czasami kupujemy produkt, który za 2-3 dni jest już rozmiękły i niesmaczny. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się pomidory w oleju. Najprawdopodobniej kupujesz je gotowe w sklepie, a przecież możesz je zrobić samodzielnie.

Sponsorowane

W całym procesie przygotowania, mamy zaledwie dwie kluczowe czynności: pieczenie pomidorów i zalanie je oliwą. Poniżej szczegółowe instrukcje.

suszone pomidory/canva

Pomidory dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na ćwiartki. Ułóż kawałki na blaszce do pieczenia i posyp solą. Piecz przez 2-3 godziny w 120*C. Pomidory muszą się dobrze wysuszyć, a nie przypiec. Zagrzej oliwę, by była gorąca. Wrzuć pomidory do wyparzonych słoików, jeśli chcesz, możesz dodać pestki dyni, czosnek lub odrobinę ziół prowansalskich. Zalej pomidory oliwą i szczelnie zakręć, a następnie odstaw słoik do góry nogami i pozwól mu wystygnąć.

Takim sposobem uzyskaliśmy domowe pomidory w oliwie (lub oleju). Możesz je wykorzystać do:

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli