Szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu? Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem oliwy z oliwek to prawdziwy strzał w 10. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz!
Do wiosennego obiadu pasuje idealnie surówka na bazie zielonego warzywa. I tak się składa, że wiem, jak ją przygotować. Do tego w lekkim wydaniu, bez grama majonezu oraz śmietany. Takiej kombinacji nie sposób odmówić. A jeśli dodam do tego, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to już w ogóle sztos. Chyba nie muszę pisać nic więcej, aby przekonać Cię, do wypróbowania dzisiejszego przepisu. No to zaczynamy!
Surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek – jak ją zrobić?
Bazą naszej dzisiejszej surówki będzie genialna kapusta pekińska. Zazwyczaj gości na naszych stołach w towarzystwie śmietany lub majonezu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby trochę ją zmodyfikować i odświeżyć. I to w bardzo prosty sposób!

Wystarczy, że zrezygnujesz z majonezu oraz śmietany. Zamiast tych składników dodaj oliwę z oliwek, którą na pewno masz w swojej kuchni. Wystarczą już 2 łyżki tego produktu, aby w mgnieniu oka przygotować lekką i orzeźwiającą wersję pysznej surówki. Do kapusty pekińskiej i oliwy z oliwek dodaj również ulubione przyprawy. Świetnym uzupełnieniem będą też warzywa takie jak: marchewka, por, czy też pietruszka. Do nowej wersji surówki możesz dodać także orzechy włoskie, jeśli je lubisz.
Jak sama więc widzisz, ciekawych rozwiązań i inspiracji nie brakuje. Nuda w kuchni na pewno Ci nie grozi. W końcu kolorowa i zdrowa kombinacja na bazie oliwy z oliwek to powiew świeżości w każdej kuchni. Idealny patent na wiosenny przepis.