w

Solisz warzywa na sałatkę jarzynową? Ten krok bardzo wiele zmienia w finalnym smaku

warzywa na sałatkę jarzynową
Karyna Panchenko, Pexels

Warzywa na sałatkę jarzynową muszą zostać ugotowane przed skrojeniem ich do miski. Czy w trakcie gotowania dosypujesz soli do gotującej się wody, czy raczej rezygnujesz z tego kroku? Według receptur naszych babć osolona woda to klucz do udanej sałatki jarzynowej.

Idealna sałatka jarzynowa to połączenie aromatycznych warzyw korzennych, kwaśnego jabłka, ogórków kiszonych i sosu majonezowo-musztardowego. Nic dziwnego, że jest to jedna z najbardziej popularnych sałatek w naszym kraju, w jej skład wchodzą same pyszności.

Warzywa na sałatkę jarzynową lubią sól

warzywa na sałatkę jarzynową
włoszczyzna/ fot. arfo, Getty Images

Warzywa na sałatkę jarzynową muszą być odpowiednio przygotowane. Najważniejsze jest, by ugotować warzywa w mundurkach, podczas działania dużą temperaturą skórka zatrzymuje cały smak wewnątrz miąższu. Wystarczy, że porządnie je wyszorujesz przed gotowaniem.

Warzywa na sałatkę wrzuć do naczynia z grubszym dnem, zalej wodą i dosyp łyżkę soli. W tej samej wodzie możesz ugotować jajka na twardo. Warzywa będą gotowe, gdy po wbiciu widelca przejdzie on na drugą stronę.

Sałatkę możesz ulepszyć o swoje ulubione dodatki! W moim domu zawsze dodawało się gotowane jajka, ale wiem, że nie jest powszechna praktyka. Aby jarzynówka była bardziej kwaskowata, warto dodać więcej kiszonego ogórka i kwaśnego jabłka.

Sos do sałatki to najczęściej mieszanka musztardy i majonezu, inni preferują majonez ze śmietaną. Wszystko posypane dużą ilością pieprzu. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Jeśli dodajesz do niej majonez, śmietanę i cebulę, pamiętaj, by nie przechowywać jej dłużej niż 3 dni, nawet jeśli sałatka jest w lodówce.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Karyna Panchenko, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli