Warzywa na sałatkę jarzynową muszą zostać ugotowane przed skrojeniem ich do miski. Czy w trakcie gotowania dosypujesz soli do gotującej się wody, czy raczej rezygnujesz z tego kroku? Według receptur naszych babć osolona woda to klucz do udanej sałatki jarzynowej.
Idealna sałatka jarzynowa to połączenie aromatycznych warzyw korzennych, kwaśnego jabłka, ogórków kiszonych i sosu majonezowo-musztardowego. Nic dziwnego, że jest to jedna z najbardziej popularnych sałatek w naszym kraju, w jej skład wchodzą same pyszności.
Warzywa na sałatkę jarzynową lubią sól

Warzywa na sałatkę jarzynową muszą być odpowiednio przygotowane. Najważniejsze jest, by ugotować warzywa w mundurkach, podczas działania dużą temperaturą skórka zatrzymuje cały smak wewnątrz miąższu. Wystarczy, że porządnie je wyszorujesz przed gotowaniem.
Warzywa na sałatkę wrzuć do naczynia z grubszym dnem, zalej wodą i dosyp łyżkę soli. W tej samej wodzie możesz ugotować jajka na twardo. Warzywa będą gotowe, gdy po wbiciu widelca przejdzie on na drugą stronę.
Sałatkę możesz ulepszyć o swoje ulubione dodatki! W moim domu zawsze dodawało się gotowane jajka, ale wiem, że nie jest powszechna praktyka. Aby jarzynówka była bardziej kwaskowata, warto dodać więcej kiszonego ogórka i kwaśnego jabłka.
Sos do sałatki to najczęściej mieszanka musztardy i majonezu, inni preferują majonez ze śmietaną. Wszystko posypane dużą ilością pieprzu. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Jeśli dodajesz do niej majonez, śmietanę i cebulę, pamiętaj, by nie przechowywać jej dłużej niż 3 dni, nawet jeśli sałatka jest w lodówce.
Zobacz także: