Spis treści
Sól to przyprawa, którą zna absolutnie każdy. Dzięki niej nasze jedzenie nabiera smaku, ale jest cienka granica, by przesolić całe danie. Trzeba również wiedzieć, kiedy posolić danie, by nie straciło swoich właściwości. Kiedy solić kurczaka i inne rodzaje mięs?
Najważniejsza zasada solenia mięsa brzmi: solimy przed obróbką termiczną. Zapytasz jaki jest tego powód, otóż sól zatrzyma całą wodę znajdującą się w mięsie, co sprawi, że będzie cały czas soczyste i miękkie. Oczywiście istnieją różne wyjątki od reguły i należy ich przestrzegać, by nie zepsuć posiłku.

Panierowany kurczak
Panierowany kurczak to jedna z popularniejszych form podania. Tutaj przywołujemy pierwszą zasadę, czyli solimy przed panierką. Sól zatrzyma soki i dopieści nasze mięso.
Inne rodzaje mięs a solenie
Wyjątkiem od zasady jest np.: wątróbka i befsztyk wołowy. Te rodzaje mięsa solimy dopiero po usmażeniu. Jeśli zrobimy to wcześniej mięso stanie się twarde i nie smaczne. Cielęcina i wołowina lubi być solona chwilę przed obróbką termiczną np.: mięso pieczone solimy ok. 3 godzin przed włożeniem, duszone solimy chwilę przed, a gotowane gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Testuj inne przyprawy
Choć sól wzmacnia smak, nie jest najzdrowszym produktem w diecie. Znacznie lepiej sprawdzą się naturalne, suszone zioła i mieszanki. Możesz kupić gotowe paczuszki lub suszyć je samemu w domu.