Zdarzyło Ci się otworzyć śmietanę, a na drugi dzień widzisz pleśń w opakowaniu? Mimo że to delikatny produkt, nie powinien zepsuć się po jednym dniu. Jest jedna czynność, którą robimy odruchowo, a przyczynia się do szybkiego zepsucia produktu.
Śmietana zepsuła się po jednym dniu? Pewnie popełniłaś ten błąd
Śmietana najczęściej służy nam jako dodatek do zup lub sosów. Ciężko zużyć całe opakowanie na raz, dodajemy łyżkę produktu i sprawdzamy, czy jest to wystarczająca ilość. W konsekwencji próbujemy dania tą samą łyżką, a następnie zanurzamy ją w kubeczku, by dodać więcej produktu. Nasza ślina, choć w małej ilości bardzo mocno wpływa na produkty mleczne. Bakterie mnożą się w niesamowitym tempie i po kilkunastu godzinach może się okazać, że śmietana zepsuła się po jednym dniu w lodówce!

Ta zasada działa tak samo w przypadku sosów, dżemów czy białego sera. Nie mogą mieć kontaktu ze śliną, bo również zepsują się w ekspresowym tempie.
Kolejna sprawa to zachowanie higieny podczas gotowania. Ta sama łyżka nie powinna trafić do potrawy drugi raz. W jamie ustnej żyje ponad 700 różnych mikroorganizmów. Mogą być to grzyby, bakterie, wirusy lub pierwotniaki. Przekazując je swoim członkom rodziny, możesz przypadkiem zarazić ich jakąś bakterią lub wirusem, np. opryszczki.

Kolejnym razem, gdy będziesz przygotowywać zupę lub sos z dodatkiem śmietany, upewnij się, że odruchowo nie oblizujesz łyżki. Przed zanurzeniem w opakowaniu najlepiej ją przepłukać pod bieżącą wodą.
Zobacz również: