w

Savoir Vivre w restauracji. Podpowiadamy jak dobrze wypaść!

Steve Mason/ Photo Images

Dobre restauracje rządzą się swoimi zasadami. Czasami czujesz do nich dystans, bo nie wiesz jak się w nich zachować, a jednocześnie nie chcesz odmawiać sobie przyjemności z posiłku. Na ratunek przychodzi lista zasad Savoir Vivre, dzięki którym nie poczujesz na sobie pogardliwych spojrzeń.

Sponsorowane

#1 Jak powinniśmy się ubrać?

Restauracja to miejsce, gdzie spotykają się ludzie, więc należy pamiętać o odpowiednim ubiorze. Są restauracje gdzie obowiązuje formalny dress code, czyli marynarka i krawat. Nie jest to popularne, jednak warto wcześniej sprawdzić zasady ubioru w lokalu, by oszczędzić nieprzyjemnej gafy.

#2 Jak prowadzić rozmowę w restauracji?

Ważny jest nasz ton głosu i to, by słyszał nas jedynie rozmówca. Zbyt głośna rozmowa może przeszkadzać innym gościom. Zasada, by nie używać wulgaryzmów powinna być wszystkim znana i dokładnie przestrzegana. Pamiętaj, że kelner ma prawo nas wyprosić za prostackie zachowanie.

#3 Kto pierwszy ma wejść do restauracji – kobieta czy mężczyzna?

Sponsorowane

Sprawa niby oczywista, a zdarzają się tacy, którzy dalej popełniają ten sam błąd – kobieta wchodzi pierwsza. Ponadto powinno się jej otworzyć drzwi i poczekać aż wejdzie do środka. Jeśli drzwi otwierają się do wewnątrz, mężczyzna powinien otworzyć drzwi i wejść do środka, a następnie przytrzymać je kobiecie. Gdy są w środku, mężczyzna prowadzi kobietę do stolika, a ona za nim podąża.

gofotograf/Getty Images Signature

#4 Miejsce przy stole

Jeśli zaprosiłeś kogoś do restauracji, stajesz się gospodarzem. Musisz zaproponować najlepsze miejsce i zapytać gościa o zgodę. Najlepsze miejsce to takie gdzie widać salę i wejście, a najgorsze obok toalety, wieszaka i dużej ozdoby. Gospodarz siada jako ostatni.

#5 Czy powinno się pomagać kobiecie przy rozbieraniu?

Jeśli restauracja nie ma szatni, należy podejść do wieszaka i pomóc kobiecie rozebrać odzież wierzchnią. Pamiętaj, że to ona powinna się pierwsze rozebrać.

#6 Kto powinien usiąść pierwszy?

Sponsorowane

Rzecz jasna, kobieta. Mężczyzna staje za jej krzesłem i pomaga jej usiąść.

amoklv/Getty Images

#7 Co zrobić z torebką przy stole?

Torebkę powinno się postawić na meblu obok, podłodze lub pod krzesłem. Nie zaleca się zawieszania jej na krześle.

#8 Co nie powinno się znaleźć na stole?

Na stole nie powinny leżeć nasze osobiste rzeczy np.: telefon, klucze czy portfel.

Warto zwrócić uwagę na brudne sztućce, nie kładź ich na stole, mają spocząć w całości na talerzu.

Sponsorowane

#9 Serweta – jak jej użyć?

W restauracjach o wyższym standardzie, na stołach leżą serwety. Zastępują one papierowe serwetki jednorazowego użytku. Kiedy zajmiesz miejsce przy stole, nakryj kolana serwetą lewą stroną do dołu. Prawa strona służy do wycierania ust po jedzeniu, jak i przed napiciem się. Jest to na tyle ważne, by nie pozostawiać tłustych śladów na szklance czy kieliszku.

Jeśli odchodzimy od stołu należy pozostawić serwetkę na krześle, lewą stroną do dołu. Po skończonym jedzeniu zostawiamy serwetkę obok talerza, tak by nie było widać na niej plam.

Sponsorowane

#10 Kto powinien złożyć zamówienie?

Zamówienie, zawsze składa gospodarz. Najczęściej jest to mężczyzna, który pierwsze składa zamówienie złożone przez kobietę.

Yan Krukov/Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli