w

Sałatka jarzynowa nie powinna zawierać tego składnika. Psuje smak i skraca termin przydatności

Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza świąteczna przekąska na polskich stołach. Powoli odchodzimy od tradycji i robimy ją częściej niż kilka razy do roku. Nic dziwnego w końcu jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jedyna niewygodna sprawa to krojenie wszystkich warzyw, co w pojedynkę może zająć sporo czasu.

Jakie warzywa wrzucamy do naszej sałatki? Jak sama nazwa wskazuje, będą to głównie jarzyny, puszkowany groszek czy jabłko, ale w tym wszystkim powinniśmy pominąć jedno warzywo, które psuje smak sałatki i sprawia, że będzie się szybciej psuła. Tym warzywem jest cebula.

Sponsorowane

Warzywa na sałatkę można gotować w jednym garnku. Czas gotowania to 8-10 minut od momentu wrzenia wody. By wzbogacić smak, warto dodać pokrojone ogórki kiszone i twarde jabłko. To właśnie te składniki nadają charakteru i naszej przekąsce.

Nie dodawaj cebuli

Karyna Panchenko/Pexels

Cebula w sałatce jarzynowej to zbędny dodatek, już tłumaczymy dlaczego! Po pierwsze warzywo ma bardzo wyrazisty smak, co nie pasuje do delikatnych jarzyn. Kolejnym powodem jest jej wyraźny zapach i to, że cebula szybko się psuję i skraca termin przydatności do spożycia.

Jak przechowywać sałatkę?

Sponsorowane

Sałatkę przechowuj w lodówce pod przykryciem, nie dodawaj wcześniej majonezu, zrób to przed samym podaniem. Jeśli zrobisz to wcześniej, sałatka szybciej się zepsuje.

Lepiej porcjować sałatkę i podawać w mniejszych salaterkach, niż mieszać całość z majonezem i marnować niezjedzone warzywa.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli