w

Ryby pod lupą. Co kryje ich mięso?

Składniki odżywcze w rybach są dużym „wspomagaczem” w rozwoju małych dzieci. Czasami jednak bywa, że nie wiemy jak wybrać najbardziej wartościową rybę. Spróbujemy Ci pomóc przy wyborze ryby dla siebie i twojej rodziny.

Wybór ryby to nie taka prosta sprawa!

Sponsorowane

Najrozsądniej wybrać się do specjalistycznego sklepu rybnego, gdzie możemy wybrać świeżą rybę, jednak w rzeczywistości wiemy, że takich sklepów nie ma za wiele i cena takiej ryby jest dość wysoka. Możesz kupić dobrą rybę w markecie, ale zwróć uwagę na te kilka szczegółów. Skrzela powinny być czerwone, płetwy sprężyste a łuski lśniące i śliskie. Jeśli ryba ma oczy, zobacz czy są szkliste. Jeśli są mętne, oznacza to, że ryba nie jest świeża. Jeśli możesz jej dotknąć, sprawdź, czy jest sprężysta. Na sam koniec ocen zapach.

Po zakupie ryby możesz wykonać test świeżości. Do miski z wodą wrzuć świeżą rybę, jeśli opadnie na dno, znaczy, że wszystko z nią w porządku. Ryby mogą być nośnikiem metali ciężkich, więc jeśli nie znasz źródła pochodzenia ryby, wybieraj jak najmniejszą, gdyż taka była zdecydowanie krócej w wodzie i toksyny nie zdążyły wpłynąć na jej mięso.

W diecie dziecka mogą pojawić się zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie. Te pierwsze są bardziej delikatne w smaku i łatwiej przekonać do nich maluszka, natomiast te drugie mają o wiele więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Unikajmy mocnych przypraw, ryby mają delikatnie mięso, które nie potrzebuje dużej ilości przypraw. Wystarczy sól, pieprz i odrobina cytryny.

kolokoso/Getty Images
Sponsorowane

Ryby zawierają wiele cennych składników – wartościowe, łatwo przyswajalne białko, tłuszcze i witaminy. W rybim mięsie obecne są witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego dziecka. Tłuste ryby są dodatkowo bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E, których zadaniem jest m.in. ochrona niedojrzałego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Ryby to także najlepsze źródło bardzo zdrowych i niezbędnych dla małego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezwykle cenne są obecne w rybach kwasy należące do grupy omega-3 i omega-6. Ryby to bogate źródło składników mineralnych: fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów: cynku, miedzi, manganu i jodu.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli