w

Robisz zupę ogórkową? Zamiast śmietany dodaj mleko, a nie pożałujesz

zupę ogórkową
dziewul, Getty Images

Na pewno znasz przepis na zupę ogórkową. Ale czy wiesz, czym warto zastąpić śmietanę? Na jakie efekty możemy liczyć, jeśli się zdecydujemy na małą podmianę?

Chyba zgodzisz się ze mną, że ogórkowa to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. I w sumie nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę, jej genialny smak oraz prostą i w sumie krótką procedurę przygotowania.

I założę się, że na pewno gotowałaś zupę na bazie ogórków kiszonych już nie jeden raz. Tylko czy kiedykolwiek zagęściłaś ją innym produktem niż śmietana? Co taka podmiana może nam dać? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment!

Gotując zupę ogórkową, warto dodać do niej mleko

Zabielenie zupy ogórkowej to jeden z ostatnich elementów jej przygotowania. I zazwyczaj robimy to przy pomocy śmietany. Oczywiście, należy robić to z rozwagą, aby zupa się nam nie zwarzyła. Taki sposób zabielania zupy jest na pewno dobrze Ci znany. Ale co jeśli powiem Ci, że istnieje inne rozwiązanie?

Dzisiejsza alternatywa, jest na pewno lżejsza od tłustej śmietany. Co więcej, na pewno masz ją w swojej kuchni, ponieważ to podstawowy produkt, którego używasz na co dzień. Już szybciej w lodówce może zabraknąć śmietany, niż bohatera dzisiejszego artykułu.

Mleko, bo to o nim mowa, w mgnieniu oka pomoże przygotować nam idealną ogórkową pod każdym względem. Po pierwsze, skutecznie ją zabieli przy pomocy lżejszego produktu, co z pewnością jest dużo lepszym rozwiązaniem. Po drugie, wpłynie pozytywnie na jej smak. Otrzymana zupa będzie nie tylko delikatniejsza, ale jednocześnie jej smak będzie wyjątkowy. Co więcej, zupa ogórkowa z dodatkiem mleka będzie miała kremową konsystencję. Jej degustacja będzie więc czystą przyjemnością.

Wszystko co musisz zrobić, aby uzyskać takie efekty, to do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego dodać 250 ml mleka. Dokładnie przemieszaj zawartość garnka i ciesz się niesamowitą kombinacją smakową.

Zobacz także: Marynata do kurczaka z wodą gazowaną. Mięso będzie idealnie soczyste

  • Miniatura:
  • dziewul, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani