Materiałowa rękawica kuchenna wymaga prania od czasu do czasu. Często używana łapie brud i zarazki, a przecież ma duży kontakt z przygotowaną żywnością. Mokra rękawica w kontakcie z wysoką temperaturą może wyrządzić nam wiele krzywdy.
Rękawica kuchenna często ląduje na blacie lub w co gorsza, w zlewie a tam potrafi porządnie nasiąknąć wodą. Później trochę doschnie, a my zakładamy ją i wyciągamy gorącą pieczeń z piekarnika. Czy wiesz, że takie działanie może doprowadzić do poważnego poparzenia?
Podobnie jest w przypadku rękawic, które jeszcze nie doschły po praniu — nie powinniśmy ich używać dla swojego bezpieczeństwa!
Mokra rękawica w trakcie kontaktu z gorącym szkłem czy metalem jest poważnym zagrożeniem. Mokry materiał w kontakcie z temperaturą ok. 180*C możesz poparzyć naszą skórę w zaledwie sekundę. Najczęściej są to oparzenia trzeciego stopnia!
Czy zastanawiałaś się, czemu rękawica kuchenna jest na jeden palec?

Okazuje się, że rękawice kuchenne nie z przypadku posiadają tylko jeden oddzielny palec na kciuka. O wiele łatwiej jest się poparzyć w miejscu, gdzie przechodzą szwy, dlatego bezpieczniej używać takiej rękawicy, która ma sam kciuk.
Używanie ścierek czy ręczników do wyciągania wrzących przedmiotów to nie najlepszy sposób. Nie są one przystosowane do wysokiej temperatury, a kontakt z nią może spowodować topnienie i wydzielanie niebezpiecznych związków.