w ,

Rączka patelni ma otwór nie bez powodu. Czy wiesz do czego służy?

rączka patelni
UT07, Getty Images

Tym razem mamy dla Ciebie przydatny news. Czy zauważyłaś, że rączka patelni ma charakterystyczną dziurkę? Jak się okazuje, jest tam z ważnego powodu.

W każdej kuchni znaleźć można patelnię. I nic w tym dziwnego, skoro codziennie pomaga nam przygotować całą masę przepisów. Ale czy znasz jej potencjał w 100%? Czy wiesz na przykład do czego służy otwór w jej rączce? Jeśli nie, już za moment wszystko stanie się jasne!

Pewnie nie raz zwróciłaś uwagę na fakt, że Twoja patelnia ma małą dziurkę przy rączce. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, po co się tam znalazła? Czy można ją jakoś wykorzystać w kuchni? A może myślałaś, że to po prostu element dekoracyjny?

Po co rączka patelni ma otwór?

Jak się okazuje, nie ma tu mowy o żadnym przypadku. Kuchenny gadżet został wyposażony w taki otwór nie bez powodu. Otóż ma on nam pomagać w codziennym gotowaniu. W jaki sposób?

Podczas smażenia, duszenia, czy też robienia sosu w patelni, od czasu do czasu musimy przemieszać jej zawartość. I właśnie w tego typu przypadkach jest potrzebny nam ten dodatkowy otwór. Kiedy skończysz mieszać lub przewracać składniki na patelni, możesz włożyć kuchenną szpatułkę do opisywanego otworu. Tym samym nie pobrudzisz kuchennego blatu np. domowej roboty sosem lub tłuszczem.

rączka patelni
Czy wiedziałaś wcześniej do czego służy otwór w rączce patelni?/źródło: nadianb

Co więcej, nie zmniejszysz sobie przestrzeni roboczej do przygotowania posiłku. A kiedy pracujesz nad skomplikowanym i wymagającym przepisem, liczy się każdy centymetr wolnego miejsca w kuchni. Tym bardziej patent na przechowywanie kuchennych gadżetów przy pomocy rączki patelni ma sens.

I na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia. Wkładając kuchenne gadżety do otworu w patelni, nie musisz marnować czasu na szukanie czy to łyżki, czy trzepaczki, bo nagle zapomniałaś, gdzie ją wcześniej odłożyłaś. Zawsze będziesz mieć ją pod ręką.

Zobacz także: Jak zrobić domowy bulion? Trzymaj się tych 3 zasad, a wyjdzie idealny!

  • Miniatura:
  • UT07, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani