Ostatnio twoja wędlina psuje się już po kilku dniach? Być może popełniasz ten błąd! Oślizgły plaster mięsa na kanapce to zdecydowanie nie jest dobry pomysł na śniadanie. Jeśli trzymasz wędlinę w foliowej torebce, musisz natychmiast przestać!
W sklepach spożywczych dostajesz wędlinę zapakowaną w foliową torebkę, jednak gdy wrócisz do domu, powinnaś natychmiast przełożyć ją w pergaminowy papier. Takie działanie pozwoli zachować świeżość na dłużej.
Przed zakupem wędliny upewnij się, do czego będzie Ci potrzebna. Jeśli musisz ją szybko zużyć kup tą w plasterkach, będzie Ci wygodniej jej używać. Jeśli natomiast będzie Ci potrzebna na wiele dni, lepiej kupić tę w kawałku.
Szynka zapakowana w folię spożywczą nie ma swobodnego przepływu powietrza i powoduje wzrost wilgoci, a co za tym idzie pleśnienie jedzenia. Pergamin będzie zdecydowanie lepszym opakowaniem. Zasada tyczy się zarówno szynki w plastrach, jak i tej w kawałku.

Ile dni szynka zachowuje świeżość?
Szynka w plasterkach zachowuje świeżość około 3-4 dni od momentu kupienia i odpowiedniego przechowywania. Wędlina w kawałku psuje sie po upływie średnio 6-8 dni.
Wędliny mocno wędzone lub suszone mają małą zawartość wody, więc to najlepszy wybór, jeśli chcesz, by mięso było długo świeże. Jeżeli szynka jest pakowana próżniowo, bądź jest paczkowana, możesz trzymać ją zamkniętą do końca daty ważności na opakowaniu. Staraj się wybierać opakowania z jak najdłuższą datą przydatności do spożycia.
Spróbuj zrobić domową szynkę do pieczywa! Przepis znajdziesz tutaj