w

Przesolona zupa to nie koniec świata. Uratujesz ją w mgnieniu oka

przesolona zupa

Kiedy wydaje ci się, że przesolona zupa to koniec świata, mamy dobrą wiadomość — Można ją uratować! Nie jesteś pierwszą osobą, która wsypała o jedną łyżeczkę soli za dużo, zdarza się nawet najlepszym. Podpowiadamy jak wyjść z tej sytuacji!

W zależności jak bardzo zupa jest przesolona, mamy inne sposoby na ratunek.

Sponsorowane

Lekko przesolona

Próbujesz zupę i masz wrażenie, że jest lekko słona, a wiesz, że twoje dzieci wolą delikatne wywar. W takim wypadku zabiel zupę większą ilością śmietany, mleka czy jogurtu naturalnego. Możesz również wykorzystać trik z wrzuceniem dwóch białek jaja do gotującej się zupy. Białko zbierze nadmiar soli z wywaru, kiedy będzie już ścięte, możesz wyciągnąć je łyżką z zupy.

Średnio słona zupa

Wrzuć do zupy dwa obrane ziemniaki i gotuj je przez 10 minut, po tym czasie wyciągnij je z zupy. Ziemniaki wchłaniają sól i nie pozostawiają smaku.

Mocno przesolona zupa

Sponsorowane
zupa /Photosiber/Canva

Mocno przesolona potrawa to już większe wyzwanie. Najlepiej będzie odlać część wywaru i dolać gotowaną wodę, lub delikatny bulion. Do tego dorzucamy dodatki np.: puszkę siekanych pomidorów, kaszę czy makaron, kawałek selera czy dwie marchewki.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli