Wiele z nas ma w zwyczaju płukać mięso pod bieżącą wodą, zaraz przed obróbką termiczną. Mimo że nasze intencje są dobre, nie jest to właściwy ruch! Nadmiar wody może spowodować więcej szkód niż pożytku. Dowiedz się, dlaczego lepiej unikać płukania mięsa.
Jak dziś pamiętam, że moja mama zawsze smażeniem kurczaka musiała go solidnie wypłukać pod kranem. Po czasie weszło mi to w krew i sama zaczęłam praktykować ten zwyczaj, dopiero po czasie, okazało się, że nie jest to do końca bezpieczy sposób.
Dlaczego nie powinnaś płukać mięsa pod bieżącą wodą?

To, że umyjesz mięso przed obróbką termiczną, nie sprawi, że pozbędziesz się drobnoustrojów i bakterii. Wręcz przeciwnie, zmywanie wodą rozniesie bakterie po twoim zlewie i szafkach kuchennych, mogą również osiąść na twoich ubraniach. Najgroźniejsze z nich to bakterie z rodzaju campylobacter, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej, mogą osiąść na zlewie a później przenosić się na inną żywość, która nie koniecznie zostaje poddana temperaturze. Takim oto sposobem możemy zatruć się na własne życzenie. Od teraz będziesz dwa razy myśleć, czy płukać mięso pod bieżącą wodą.
Najbrudniejsze miejsca w kuchni to te, z których najwięcej korzystamy. Zastanów się, ile razy zmywasz takie miejsca jak zlewozmywak, blaty kuchenne czy deski do krojenia? To właśnie te przestrzenie są największym siedliskiem zarazków i mikroorganizmów.
Zobacz także te wpisy na naszym serwisie:
- Jak umyć kuchenkę gazową? Będzie wyglądać jak nowa!
- Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? Potrzebny produkt czeka w lodówce