Nie cierpisz pracować z tarką? Masz dość uciążliwego ścierania sera? Nie przepadasz za czyszczeniem tarki po ścieraniu ciasta na szarlotkę? Wiem, jak temu skutecznie zaradzić!
W każdej kuchni można znaleźć sprzęty, które używamy na co dzień. I do tej grupy bez wątpienia można zaliczyć tarkę. W końcu ścieramy na niej ser do wielu dań, robimy kruszonkę na domowe wypieki, czy też przygotowujemy warzywa do sałatki.

I o ile w teorii wszystko wydaje się proste i bezproblemowe, to w praktyce nie jest już tak kolorowo. Ścieranie na tarce chociażby miękkiego sera bardzo łatwo może zamienić się w najgorszy koszmar. Nie lepiej jest kiedy trzeba wyczyścić tarkę na szybko, a cała klei się ode sera…
Tarka z olejem – ten trik ułatwi Ci życie!
I tu przychodzi z pomocą prosty i jednocześnie skuteczny trik ze zwykłym olejem. Jeśli chcesz, bezproblemowo zetrzeć ser w mgnieniu oka, przygotuj wcześniej tarkę. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to nanieść na powierzchnię tarki z obu stron kilka kropel oleju i rozsmarować je po całej powierzchni przy pomocy kuchennego pędzelka.

Dzięki temu zabiegowi, zetrzesz ser w ekspresowym tempie i to bez wysiłku. Co więcej, czyszczenie tarki po takiej pracy również będzie dużo łatwiejsze i szybsze. A wszystko to dzięki warstwie oleju, która sprawi, że ser nie będzie kleił się do tarki. Czy to nie genialne?
Patent z olejem i tarką sprawdzi się również przy warzywach, czy cieście kruchym na szarlotkę. Przygotowanie kruszonki w tym przypadku będzie proste jak „bułka z masłem”.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym triku. Wykorzystasz go w swojej kuchni jeszcze dziś?
Zobacz także: Powieś na drzwiczkach zmywarki zwykłą ścierkę. Efekt Cię zaskoczy!
Jeden komentarz