w

Po obiedzie został rosół i nie wiesz, co z nim zrobić? Podpowiadamy

został rosół
macniak

Po obiedzie został rosół i nie wiesz, jak go wykorzystać? Nie martw się, z nami nic się nie zmarnuje. Ciekawe inspiracje już na Ciebie czekają!

W kuchni nie ma dla mnie nic gorszego od marnowania jedzenia. Zawsze staram się tak planować i organizować posiłki, aby wykorzystać wszystkie produkty. Oczywiście nie jest tak, że zmuszam swoich bliskich do przejadania się, bo np. zrobiłam za dużo rosołu. Po prostu jeśli nawet zostaję z nadwyżką, wiem jak ją wykorzystać.

Sponsorowane

A skoro już o rosole wspomniałam, to właśnie na nim chciałabym się dzisiaj skupić. W końcu to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Ba, w wielu domach gości co tydzień, w każdą niedzielę. Dlatego też tym bardziej dobrze wiedzieć, co można z niej jeszcze wyczarować. Zaczynamy?

Po gotowaniu został rosół i szukasz pomysłów, jak go wykorzystać? Przychodzimy z pomocą!

Warto na samym wstępie zaznaczyć, że rosół, który został po obiedzie, należy podzielić najpierw na 3 główne grupy. Chodzi mi tu o wywar, ugotowane warzywa oraz mięso z rosołu. Każdą z tych grup możesz wykorzystać w swojej kuchni i na jej bazie przygotować całą masę smacznych przepisów.

Zacznijmy może od wywaru. I w pierwszej chwili pewnie pomyślałaś, że tu nie ma większej filozofii, bo można zrobić z niego zupę pomidorową. Ale czy tu kończy się jego zastosowanie? Oczywiście, że nie! Wywar z rosołu możesz użyć również do przygotowania zupy grzybowej, jak i risotto. Możesz oczywiście na takiej bazie zrobić także pyszny domowy sos. Jak sama więc widzisz, pomysłów nie brakuje!

Sponsorowane

Z kolei ugotowane warzywa mogą posłużyć w zmielonej formie jako farsz m.in. do pierogów i krokietów, jak i baza do kotlecików warzywnych. Ugotowane warzywa w zblednowanej formie mogą również stać się cennym dodatkiem wielu zup i kremów. Warto również wspomnieć, że można przygotować z nich warzywny pasztet, smaczną potrawkę, jak i kolorową sałatkę.

I na koniec mięso. Ono również może stać się farszem do wielu dań z naleśnikami, pierogami, pyzami i krokietami na czele. Można również przygotować z jego udziałem pyszny pasztet. Co więcej, ugotowane mięso można także wykorzystać do przygotowania galarety na zimno.

Myślę, że po takiej liście ciekawych inspiracji, już nigdy więcej nie będziesz się głowić, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie. A może znasz jakieś inne ciekawe zastosowania, których zabrakło na tej liście? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz!

  • Miniatura:
  • macniak
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani